Љекари упозоравају да није само стрес тај који доводи до проблема са штитном жлијездом, већ и начин на који припремамо храну.
Суочавање са обољењима штитне жлијезде постаје све чешће, нарочито међу младим људима, што озбиљно забрињава љекаре. Главни узрок ове свеприсутне пошасти често се доводи у везу са савременим начином живота, који је испуњен стресом и нездравим навикама.
Међутим, љекари упозоравају да није само стрес тај који доводи до проблема са штитном жлијездом, већ и начин на који припремамо храну.
Штитна жлијезда има облик лептира и налази се у предњем дијелу врата, испод Адамове јабучице, дуж предњег дијела душника. Када је у нормалној величини, није опипљива, али њен рад има огромну улогу у многим процесима у тијелу.
Она лучи хормоне, као што су Т4 (Тироксин), Т3 (Тријодтиронин) и калцитонин, који утичу на метаболизам, раст, развој, рад срца, сексуалну функцију, одржавање трудноће, ниво глукозе у крви, тјелесну температуру и метаболизам калцијума.
Када штитна жлијезда не функционише како треба, може доћи до различитих поремећаја, попут хипотироидизма, хипертироидизма, тироидитиса и Хашимото тироидитиса.
Ови проблеми нису ријеткост, а све већи број људи се суочава с њима.
Дијететичарка Моли Хембри упозорава да храна коју једемо има значајан утицај на здравље штитне жлијезде. Једна врста хране посебно треба да се избјегава ако имате проблем са штитном жлијездом, а то су намирнице које садрже гоитрогене.
Гоитрогени су супстанце које утичу на синтезу тироидних хормона, нарочито у условима недостатка јода.
Намирнице које садрже гоитрогене су поврће из породице крсташица – броколи, карфиол, купус, али и соја и просо. Иако ове намирнице могу изазвати проблеме, добра вијест је да их не морате потпуно избацити из исхране, већ их можете конзумирати умјереним количинама, али само ако су правилно припремљене.
Загријавањем крсташица, попут броколија или карфиола, елиминисање гоитрогене активности постаје могуће, па је кување или термичка обрада кључно. Ипак, просо је намирница која би требало да се потпуно елиминише из исхране, јер представља највећи ризик за штитну жлијезду.
Здравље штитне жлијезде је нешто на шта би требало обратити велику пажњу, а исправна исхрана игра кључну улогу у превенцији обољења. На крају, то што једете може направити велику разлику у здрављу ваше штитне жлијезде!
(НајЖена)