Нису најбољи избор за здрав почетак дана

Ове двије врсте пића ујутро требамо избјегавати

  • 19.07.2025. 08:44

Јутро је вријеме када тијело треба лаган почетак дана - равнотежу енергије, стабилан ниво шећера у крви и што мање оптерећења за пробаву.

Ипак, неке навике које се чине безазленима заправо могу потакнути упалне процесе и изазвати нагли скок шећера.

Према мишљењима стручњака, одређене врсте пића које многи редовно попију одмах након буђења можда нису најбољи избор за здрав почетак дана.

1. Газирани воћни сокови

Воћни сокови из трговина, па чак и они с ознаком “100% природно”, садрже велике количине природних и додатних шећера, али скоро нимало влакана.

Разни нутриционисти упозоравају да конзумација таквих сокова на празан желудац може узроковати нагли скок глукозе у крви, што тијело додатно оптерећује одмах ујутро, када је осјетљивије на шећер.

Најљепше вијести: У Српској рођено 30 беба

Најљепше вијести: У Српској рођено 30 беба

Умјесто да дају стабилну енергију, таква пића често резултирају краткотрајним осјећајем полета, након чега долази до наглог пада и умора.

Свакодневна конзумација оваквих напитака може потакнути и хронично низак ниво упале у организму.

Дакле, боље је бирати пића која не садрже рафинисани шећер и која не ремете равнотежу шећера у крви – као што су биљни чај, топла вода са лимуном или обична вода.

На тај се начин подржава боља пробава и мањи ризик од енергетских осцилација током дана.

Мерц саопштио Украјини бруталну истину

Мерц саопштио Украјини бруталну истину

2. Кафа с разним аромама и додацима

Иако је црна кафа без додатака сасвим прихватљива, проблем настаје када у шољицу додамо велике количине шећера и других додатака.

Овакве кафе могу садржавати и до 300 калорија и више од 30 грама шећера – што је количина коју не бисмо требали унијети у првих неколико минута након буђења, преноси Индеx.

Многи савјетници за прехрану упозоравају да такви напици узрокују појачано лучење инзулина и могу дугорочно допринијети развоју инзулинске резистенције

Умјесто тога, препоручује се јутарња кафа без заслађивача или са минималном количином млијека – како би заиста дјеловала подстицајно, а не штетно на ниво шећера у крви и цјелокупно здравље, преноси Индекс.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: