Одржавање здравља цријева је кључно за цјелокупно здравље, нарочито како старимо.
Зачини могу да играју кључну улогу у побољшању здравља цријева, али и у подстицању бржег губитка масноће.
Они могу помоћи у регулисању дигестивних ензима, смањењу упале и ублажавању уобичајених гастроинтестиналних проблема као што су надимање и гасови.
Дакле, додавањем разних зачина нашим јелима можемо побољшати и укус и нутритивну вриједност наше исхране. Дијететичар и нутрициониста Крутика Нанавати издвојила је три таква зачина.
1. Ђумбир
Ђумбир је зачин познат по својим моћним антиинфламаторним својствима.
"Овај зачин се бори против упале у цријевима и доприноси здравом варењу", каже Нанавати.
Ђумбир лако можемо укључити у исхрану: можемо га додати у супе и маринаде, убацити у смутије или направити чај од њега. Његова свестраност чини га основним производом за унапређење здравља цријева и варења.
2. Куркума
Куркума је још један моћан зачин за здравље цријева и губитак тежине. Нутрициониста напомиње:
"Куркумин, активни састојак куркуме, штити ваша цријева и смањује упалу. Јединствен начин да уживате у куркуми је да припремите златно млијеко са куркумом, ђумбиром и млијеком које волите."
3. Цимет
Цимет је фантастичан зачин који није само невјероватно укусан, већ има и бројне здравствене предности и може допринијети губитку тежине.
"Овај свестрани зачин могао би да помогне у регулисању шећера у крви, што индиректно може помоћи у контроли тежине и губитку тежине", тврди Нанавати.
Цимет се може додати овсеним пахуљицама, јогурту или чак кафи како би се побољшао укус и уживао у предностима за здравље цријева.
Дијететичар закључује да укључивањем ових зачина здравих за цријева у нашу исхрану можемо подржати боље варење и постићи бржи губитак тежине, а све то уз уживање у укусним и ароматичним оброцима.