Бронхитис, миалгија, неуритис, кашаљ, едем, бол, реуматизам, неуралгија, ишијас, болести панкреаса, хипотермија и напетост мишића само су неке од индикација за примјерну овог исцјељујућег мелема.
Маст од јазавца многи користе и као средство за имуностимулоирање и јачање организма, а ефекти су видљиви у рекордно кратком року.
Посебно се препоручује људима који дуго времена проводе сједећи, усљед чега се јављају проблеми смањене покретљивости зглобова, стагнације крви и протока лимфне течности.
Како се прави маст од јазавца?
Искусни народни љекари маст од јазавца праве по истој рецептури стотинама година уназад. Када се јазавац устријели, скине се кожа, сало се оставља и кува са мало воде, док се не добије течна текстура. Након тога, маст се циједи неколико пута да би остала сто одсто чиста и на крају се сипа у кутијице или теглице.
Наравно, може се купити и у апотекама које продају приодне производе. Маст нема рок трајања, а најбоље је да се чува у фрижидеру.
Овај мелем многи су “открили” у вријеме пандемије. Поново је постао актуелан ових дана, у сезони интензивног и дуготрајног кашља.
Шта садржи маст од јазавца
Маст од јазавца садржи линолну и линолеинску киселину, као и витамине А, К, витамине Б комплекса и токоферол. Олакшава искашљавање и има позитивно дејство на симптоме прехладе и упале грла. Уз то, побољшава циркулацију, чиме олакшава тегобе код ових стања.
Како се користи маст од јазавца
Примјена је једноставна. Маст се намаже директно на груди и леђа, сачека се два до три минута да је кожа упије и преко се стави памучна тканина. За максимални ефекат препоручује се редовна примјена мелема два пута дневно, ујутру и увече.