Према истраживању Универзитета Патерсон у Њу Џерсију, најздравија намирница на свијету је поточарка - биљка коју већина људи никада није ни пробала.
Поточарка (Nasturtium officinale) је водена биљка која расте уз потоке и ријеке.
У истраживању које је обухватило 41 врсту воћа и поврћа, поточарка је добила максималних 100 бодова, надмашивши тако кинески купус (91,99 бодова), швицарску блитву (89,27 бодова) и шпинат (86,43 бодова).
• витамина Ц (више него наранџе и лимуни)
• жељеза, калцијума, калијума и магнезијума
• витамина К, који штити мозак од оштећења
• антиоксиданса, који штите ДНК од слободних радикала
• есенцијалних уља горушице, која дјелују противупално
Како конзумирати поточарку?
Иако је изнимно здрава, поточарку треба конзумирати умјерено. Стручњаци препоручују да ју је најбоље користити као прилог или додатак сендвичима и салатама. Превелике количине могу изазвати иритацију мјехура, бубрега и желуца због високог садржаја есенцијалних уља горушице.
Узгој поточарке код куће
Добра вијест је да поточарку можете узгајати и сами, чак и ако немате врт. Успијева у влажном тлу у тегли, а најбоље расте у дјелимичној сјени. Кључно је одржавати тло константно влажним.
Суперхрана није само маркетиншки појам - то су намирнице с доказаним здравственим предностима. Уз поточарку, ту спадају и:
• бобичасто воће
• зелено лиснато поврће
• орашасти плодови
• маслиново уље
• сардине
Закључак
Поточарка је савршен примјер како најздравије намирнице не морају бити егзотичне или скупе. Ова скромна биљка, која расте у нашем поднебљу, нуди импресиван спектар храњивих материја. Ипак, важно је запамтити да не постоји једна "чаробна" намирница - кључ здравља лежи у разноликој и уравнотеженој прехрани.