Колико је заиста истине у оним тврдњама да је хималајска со изузетно здрава и да се исплати дати за њу више новца јер наводно има бројне бенефите за наше тијело?
Хималајска со је већ неко вријеме у врху листе намирница које су направиле прави бум у свијету здраве исхране. Розе грануле знатно скупље него класична кухињска со освојиле су многе, а све због тврдњи да помажу у очувању здравља, прије свега, јер садрже 84 драгоцјена минерала неопходна тијелу.
Розе грануле
Стидљиво у односу на сав тај маркетинг око хималајске соли, повремено до нас стигне и вијест да на Хималајима заправо нема солана и да со коју папрено плаћамо долази из Пољске и са других мјеста, да је све заблуда и да новац дајемо за тек нешто корисних минерала у траговима, преноси "Задовољна.рс".
Будући да постоји толико врста соли, од морске, преко хавајске, до хималајске, логично је питање која је со најбоља. У свима њима основни састојак је натријум хлорид, само мале количине других супстанци варирају, пишу на сајту "ScienceBasedMedicine".
Розе хималајска со је, дакле, хемијски слична кухињској соли. Садржи до 98 процената натријум хлорида. Остатак чине минерали у траговима, као што су калијум, магнезијум и калцијум и они тој соли дају свијетлорозе нијансу и специфичан укус.
Али што се тиче здравствених користи, пошто садржи око 98 процената натријум хлорида, то значи да ова со има само око два процента минерала. С обзиром на релативно ограничене количине тих супстанци у количини соли коју иначе конзумирамо, мало је вјероватно да то може да нам пружи било какве значајне здравствене користи, пише "MedicalNewsToday".
Притом, тврдње да хималајска со има мање натријума од кухињске су такође упитне. Како је наведено, обје имају приближно 98 процената натријум хлорида. Али розе со обично је у већим кристалима од кухињске соли, па технички може да садржи мање натријума по кашичици.
Неки вјерују и да розе со може да помогне тијелу да постигне оптималну равнотежу течности и спријечи дехидрацију. Истина је да је натријум неопходан за одржавање одговарајућег баланса течности у тијелу. Међутим, то важи за натријум и из других извора исто као и за розе хималајску со.
С друге стране, код хималајске соли треба пазити на унос јода. Јод је минерал који је тијелу потребан за одржавање правилне функције штитне жлијезде и метаболизма ћелија. Велики извори јода су риба, морски плодови, млијечни производи и јаја. Јодирана кухињска со је још један уобичајени извор овог минерала, а хималајска со садржи мање јода од кухињске.
Упркос томе што розе хималајска со садржи само мале количине додатних минерала, многи људи и даље тврде да има бројне здравствене предности.
Наводне здравствене предности хималајске соли: помаже код респираторних болести, балансира пХ вриједност у тијелу, смањује знакове старења, побољшава квалитет сна, регулише шећер у крви, повећава либидо.
Истина је да већину ових тврдњи не може да подржи неко озбиљно истраживање. Рецимо, слане собе као третман за разне плућне болести можда могу да буду од неке користи, али генерално потребно је ригорозније истраживање да би се испитала њихова ефикасност, пише "HealthLine".
Са друге стране, неке од ових тврдњи су заправо само уобичајени ефекти натријум хлорида у тијелу, тако да ћете ове предности имати од било које врсте соли. На примјер, истраживачи су открили да исхрана са веома мало соли може да изазове проблеме са спавањем, те је јасно да је адекватна количина соли неопходна за квалитетан сан. Међутим, у студији није испитивана розе хималајска со, те је то вјероватно ефекат натријум хлорида из било које соли.
Такође, минерали у розе хималајској соли нису присутни у довољно великим количинама да би имали било какав утицај на баланс пХ вриједности тијела. Плућа и бубрези регулишу пХ тијела без помоћи хималајске соли. Штавише, ниво шећера у крви, старење и либидо су првенствено контролисани другим факторима сем соли у исхрани и једноставно не постоје научне студије које би показале да хималајска со може имати било који од ових здравствених бенефита.
Радиоактивне супстанце
Тренутно не постоје научни докази који би показали да розе хималајска со пружа више здравствених користи од обичне кухињске соли. Замјена кухињске соли розе гранулама евентуално може помоћи да се смањи унос натријума, али, као и код сваке друге врсте соли, треба пазити на дневни унос који већина прекорачи.
Притом, поједини научници тврде да хималајска со, осим што нема доказаних здравствених бенефита, садржи низ радиоактивних супстанци као што су радијум, уранијум и полонијум, али и супстанце које дјелују као отрови, попут талијума, срећом, у малим траговима.
Зато хималајску со не треба гледати као гарант здравља док се легитимним клиничким студијама не докаже супротно.