Слана храна основни је дио многих прехрана, али претјеран унос натријума може имати озбиљне посљедице на здравље срца. Прехрана богата натријумом доприноси повећању крвног притиска, што је водећи фактор ризика за срчане болести и зачепљење артерија.
Временом,овај притисак на кардиоваскуларни систем може довести до накупљања плака у артеријама, ограничавајући проток крви и повећавајући ризик од срчаног и можданог удара.
Одређена слана храна, која се можда већ налази у нашој кухињи, може имати штетне учинке на здравље кардиоваскуларног система, тврди нутриционистица Крутика Нанавати.
Како наводи, ово су двије врсте хране које требамо избјегавати.
1. Замрзнута пица
Замрзнута пица често је први избор када осјетимо жељу за брзом и укусном храном. Нажалост, Нанавати упозорава да редовно конзумирање те смрзнуте хране није добар избор за здравље срца.
"Смрзнуте пице често су препуне сира и прерађеног меса, што их чини изразито богатима натријумом. Такође, многе популарне марке користе дебље тијесто, што додатно повећава укупни садржај натријума", истиче нутриционистица.
2. Чипс
Чипс од кромпира један је од најкласичнијих и најпопуларнијих међуоброка. Но, стручњаци упозоравају да је такође изразито нездрав те може довести до низа здравствених проблема, укључујући дебљање и компликације са срцем, ако се редовито конзумира у прекомјерним количинама. Осим тога, може узроковати зачепљење артерија.
Нутриционистица Сусан Сцхацхтер слаже се с овим тврдњама те додаје да је чипс такође "богат претјераним количинама натријума", што доноси додатне здравствене компликације.