Који хљеб ви најчешће једете? Нутриционисткиња Нађа Радоњић објаснила је како ова намирница утиче на дебљање.
Не бих рекла да је много хљеба проклетство за гојазност. Кроз историју смо јели много више хљеба него данас. Мислим да смо погрешно схватили хљеб – рекла је она .
– Често чујем у пракси: ‘Нисмо ми та примитивна породица која једе бијели хлеб’. Изненадићете се, али има мање калорија од интегралног хљеба – објаснила је нутриционисткиња.
Радоњић је додала да је интегрални хљеб бољи и да има више влакана, минерала и витамина.
– То жито је много богатије од рафинисане, бијеле пшенице. Интегрални хљеб има већу количину калорија, али и влакана. Боље је јести интегрални хљеб. Хљебу није мјесто уз пиринач и кромпир, што наша култура понекад подразумијева – рекао је стручњак.
Пшенични хљеб је најгори
Нутриционисткиња је истакла да хљеб не треба искључити из исхране. Осим ако наравно нисте нетолерантни на глутен.
– Интегрални хљеб има витамине Б и корисне састојке и не треба га само избацити, већ га треба третирати као оброк сам по себи – додала је она.
Када је ријеч о црном хљебу, нутриционисткиња Радоњић је истакла да би црни хљеб од цијелог зрна била најздравија опција. Ако желите да избјегнете глутен, морате да искључите из исхране јечам, пшеницу и раж, док су све остале житарице добродошле у хљебу.
Нутриционисткиња је сортирала врсте хљеба од најгорег до најбољег. По њеном мишљењу, најгори би био пшенични хљеб, док би раж и јечам требало да буду што чешће у исхрани, преноси Крстарица.