Опрез

Многи нису ни свјесни шта уносе у организам једном конзервом туњевине

  • Извор: Крстарица
  • 11.01.2025. 21:48

Ако и ви спадате међу особе којима је омиљени лагани оброк туњевина из конзерве с пиринчем, тјестенином или салатом, имамо лоше вијести.

Само једна конзерва туњевине у себи садржи 18.11 микрограма живе, док је дозвољен максимални унос живе је 1.6 микрограма по килограму тјелесне масе и то недјељно! Зато водите рачуна да конзервисану туњевину не конзумирате превише. Једна студија која је спроведена на Универзитету у Бингамтону у Њујорку, чији су резултати објављени у часопису “Фоод анд Фунцтион”, упозорава на количину цинка у конзервисаној туњевини.

“Повећање пропустљивости цријева никако није добро јер то значи да једињења, која не би требало да уђу у крвоток, могу ту да доспију. Ово стање зове се “синдром пропусног цријева” и може да изазове мултиплу склерозу. У суштини долази до оштећења имунитета због материје које организам апсорбује кроз пропусна цријева”, објашњава водећи научник студије Гречен Малер.

Повишен ниво цинка у организму манифестује се кроз повраћање, мучнину, губитак свијести и високу температуру, а велике количине у организму могу да проузрокују пад гвожђа и глукозе.

На крају ипак можемо да закључимо да конзервисана туњевина није штетна ако је једемо у малим количинама.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: