Љекар опште праксе из Сингапура, Самуел Чодури упозорио је на опасности конзумирања кромпира који је проклијао или позеленио.
Он објашњава да такав кромпир може да садржи висок ниво соланина, природног токсина који може да изазове неугодне симптоме попут главобоље, повраћања и пролива.
Доктор је испричао случај жене која је завршила у хитној помоћи након што је појела пире од зеленог кромпира.
С друге стране, Агенција за стандарде хране (ФСА) истиче да су тровања изазвана гликоалкалоидима, попут соланина, врло ријетка, иако ти токсини могу да утичу на пробавни систем. Агенција препоручује да се кромпир чува на тамном, сувом и хладном мјесту како би се спријечила производња високих нивоа гликоалкалоида. Ако кромпир има зелене дијелове или клице, савјетују се да се ти дијелови уклоне прије конзумације.
Иако неки сматрају да је довољно само одрезати зелени дио, доктор Самуел препоручује да, у случају сумње, боље узети свјеж кромпир без клијања и зелене боје.