Конзервирање храну одржава свјежом и јестивом, поготово ону која је склона развоју разних патогена, а у процесу конзервирања намирнице пролазе и процес стерилизације.
Нутрициониста др Џес Кординг каже да је, према мишљењу струке, најздравија конзервирана храна сардине, али и друга конзервирана риба која је приступачан извор протеина, али и одржива и не захтјева дугу припрему или кување, преноси Еспресо.
Како објашњава, примјена конзервиране рибе у исхрани има бројне здравствене предности.
"Конзервиране сардине обично имају мање живе од многих других врста рибе и сматрају се једним од најбољих избора морске хране, поготово ако вам свјежа није доступна", рекла је др Кординг.
Када једемо сардине, додаје др Кординг, уносимо велику количину протеина, витамина Д и противупалних омега-3 масних киселина, а маслиново уље даје мононезасићене масти здраве за срце.
Стручњаци препоручују две до три порције конзервиране рибе недјељно, помешано са тестенином или самостално, а можете их додати и разним салатама, пише Крстарица.