Дешава се да поједини домаћини и домаћице раније купују јаја за Васкрс, како због несташице, тако и због поскупљења.
Поставља се питање колико дуго могу јаја да стоје, а да се не покваре.
Специјалиста хигијене исхране здравих и болесних људи др Верослава Станковић за Прва ТВ открила је прије свега важно гдје и од кога купујемо, као и колико су свјежа.
"Ако су тврдо кувана, а знамо да јесу, то је Ускрс и прво се јаја кувају па затим још једном у природним бојама како бисмо их офарбали, значи тврдо кувана јаја можемо да чувамо до 10-ак дана”, истакла је др Станковић и додала да послије тога морају да се баце и не смију да се употребљавају за различите салате.
"Овдје говоримо о јајима чије љуска није пукла. Таква јаја могу да се у току дана чувају на нижим температурама, у фрижидерима, на максималној температури до 8 степени уколико се ради у неким подрумским просторијама”, објаснила је др Верослава Станковић.
Она се осврнула и на васкршњу трпезу и додала да треба да будемо умјерени.
Када је ријеч о јајима, др Станковић истиче да не морамо стално да једемо цијела јаја.
"Можемо да поједемо 10-ак јаја али само бјеланце", рекла је за крај.