"Kralj voća"

Ko posebno treba da vodi računa prilikom uživanja u ukusu manga

  • Извор: Телеграф
  • 07.09.2022. 16:15

S pravom je nazvan "kralj voća", posebno prija kao osvježenje u tplim danimaa. Mango svi vole zbog svog bogatog, slatkog i sočnog ukusa.

Ljudi vole da ga jedu u svim njegovim varijantama i oblicima jer nije samo ukusan, već je ima i mnoge zdravstvene prednosti.

Stručnjaci sugerišu da je konzumacija sezonskog voća i povrća neophodna, posebno tokom ljetnje sezone kada smo skloni dehidrataciji. To ipak ne znači da možemo da konzumiramo mango u izobilju. Prema riječima nutricionistkinje Anjali Mukerdži, moramo da vodimo računa o tome šta konzumiramo u skladu sa našim zdravstvenim stanjem.

Prilagođavanje ishrane zdravlju je ključ za ljubav prema hrani i držanje zdravlja pod kontrolom.

Osobe koje imaju dijabetes, visok nivo mokraćne kiseline, visoke trigliceride ili višak kilograma, treba da znaju da obilna konzumacija manga možda nije najbolja ideja, rekla je nutricionistkinja.

Ovo voće bogato hranljivim sastojcima prepuno je vitamina, minerala i antioksidanata. Mango je pun biljnih jedinjenja i fitonutrijenata koji pomažu u održavanju opšteg zdravlja. Sastav ovog voća bogatog kalijumom može pomoći u balansiranju natrijuma i održavanju visokog krvnog pritiska, smanjujući rizik od srčanih bolesti.  Ali može da ima i neželjene efekte.

Sladak i ukusan, mango može trenutno da poveća nivo šećera u krvi zbog prisustva visokog prirodnog šećera. Prema riječima stručnjaka, prirodni šećeri takođe mogu da djeluju kao obični šećer u slučaju dijabetesa i drugih poremećaja u načinu života. Zbog toga je neophodno pratiti veličinu porcije.

Sjemenke i kora imaju maksimalnu količinu vlakana, a kako se ti dijelovi obično ne konzumiraju, jedenje manga možda neće pomoći u procesu varenja. Stoga se uvijek savjetuje da se mango upari sa sastojcima bogatim vlaknima kako bi proces varenja bio lakši.

"Mango je sladak i doprinosi podizanju nivoa šećera u krvi. Pored toga, u Indiji imamo vrlo specifično stanje koje se zove nealkoholna masna bolest jetre. To se dešava zato što konzumiramo previše ugljenih hidrata. Dakle, kada konzumirate puno manga, fruktoza ne samo da će povećati vaš šećer u krvi već i nivo mokraćne kiseline, uzrokujući probleme sa vašom jetrom", istakla je nutricionistkinja. 

Stoga, ne možete neselektivno da konzumirate mango, objasnila je ona. Međutim, ako ste fizički aktivni, imate svoju težinu pod kontrolom i uzimate puno antioksidanata, sigurno možete jesti mango, zaključila je Mukerdži.

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    ' ‘Енерго клуб’ пружиће вам релевантне актуелности из области производње електричне енергије, те могућности стварања обновљивих извора и њихове одрживости. Доносимо ријечи стручњака и искуства инвеститора, причамо о развоју система, трендовима и успјешним пројектима, информишемо о најважнијим догађајима посвећеним енергетици.