Кисели купус и различита јела која се од њега припремају једу се током зиме, а и кисели купус и расол имају бенефите за здравље.
Кисели купус због витамина Ц носи многе бенефите, али и расол који настаје током укисељавања купуса одличан је напитак који може да побољша имунтет, а добар је и за мршављење и имунитет.
Купус потиче од самоникле биљке, поријеклом са приобаља Медитерана. Иако се по његовом укусу не би рекло, основни састојак овог поврћа је витамин Ц.
Шоља сјецканог купуса задовољава дневне потребе за витамином Ц, који је важан антиоксиданс, заслужан за успоравање старења организма, одличан у лијечењу јетре и јачање имунолошког система.
Поред тога, ово поврће садржи и много калцијума, калијума, гвожђа, витамина Б комплекса, бета каротена и других витамина и минерала. Сорте купуса чије је лишће црвено садрже више витамина него њихови рођаци зеленкастих листова.
Омиљено зимско јело у Србији је сарма, а за добру сарму потребан је добар кисели купус.
Расол из купуса се мора редовно претакати. Течност коју сте испустили са дна вратите у буре, и тако два пута недјељно.
Ако временски услови то дозвољавају, купус у бурету може да стоји до маја, чак и јуна мјесеца, а дотле уживајте у сармама, подварку, салати, питама, расолу…
Расол, као нуспродукт киселог купуса, чест је састојак дијета за мршављење јер убрзава варење. Посебно је дјелотворан ако вас мучи мамурлук.
Иначе, купус врењем или ферментацијом не губи своје корисне састојке. Напротив, неки састојци који су добри за здравље развијају се тек процесом врења.
Млијечна киселина која тада настаје, јача имуни систем, регулишу пробаву, обнављају цревну флору… Осим тога, кисели купус је одличан извор витамина К, Ц, Б6, као и фолне киселине.
Расол се може наћи на пијацама, а како кажу сами продавци и они га конзумирају како би имали бољи имунитет.