Кисели купус је неизоставан дио наше трпезе, нарочито током зимских мјесеци. Његов специфичан укус, богатство витамина Ц и пробиотика, као и широка примјена у традиционалним јелима, чине га омиљеним додатком многим домаћинствима.
Ипак, иако га многи радо конзумирају, често се поставља питање – до када је кисели купус заправо јестив? Како препознати тренутак када више није сигуран за употребу? Иако ферментисана храна има дуг вијек трајања, одређени знакови могу указати на то да је купус изгубио своја благотворна својства и да се покварио.
Овако ћете препознати покварен кисели купус
Ако се одабере добар купус и концентрација соли буде правилно одрађена, нема страха од кварења. Буре са купусом треба да стоји на температури испод 10 степени како веће температуре не би утицале на кварење. Покварен купус се препознаје по мирису и укусу. Постоји и скрама на врху бурета. Уколико је црне или зелене боје и јако дебела, долази до развоја гљивица.
Међутим ако главица, када се извади, нема чудан мирис и укус, онда је купус добар.
Кисели купус је најбоље чувати у дрвеном бурету. Уколико такве буради нема, друго рјешење је да оно буде од пластике. Битно је да загађен ваздух и прашина не улазе унутра. Не мора бити 100 посто и вакуум затварање, међутим није добро да уђу прашина и инсекти.