Истраживање

Кафа може смањити ризик од рака?

  • 21.05.2024. 15:15

Кафа може смањити оксидативни стрес и заштитити ћелије од оштећења. Потребно је више истраживања да би се потврдили налази, тако да стручњаци препоручују прилагођавање других фактора животних навика и скрининг карцинома дебелог цријева.

Откриће нове опсервационе студије

Свакодневно пијење три до пет шољица кафе може смањити ризик од рецидива колоректалног карцинома и смрти, закључак је нове опсервационе студије спроведене у Холандији.

Ова опсервациона студија ослањала се на податке 1.719 људи у Холандији са колоректалним раком стадијума 1-3. Они који су свакодневно пили више од четири шољице кафе имали су 32 одсто мањи ризик од рецидива у поређењу са особама које су пиле мање од двије шољице дневно.

– Нејасно је да ли ово може да се примјени на друге популације у другим дијеловима свијета. Сигурно постоје и други фактори, као што је тачан стадијум тумора, који утичу на ризик од поновног појављивања колоректалног карцинома – каже др Давид А. Гринвалд, директор клиничке гастроентерологије и ендоскопије у Моунт Синаи Хоспитал, који није био укључен у студију.

Око 20–30 одсто људи са колоректалним раком стадијума 1–3 доживи рецидив.

– Пацијенти са колоректалним карциномом стадијума 2 до 3, међутим, могли би да узму у обзир налазе ове студије док доносе одлуку о начину исхране и животним навикама – додао је др Гринвалд.

Може ли кафа смањити ризик од рака дебелог цријева?

Насумично контролисано испитивање из 2015. такође је показало да испијање најмање четири шољице кафе дневно значајно смањује ризик од рецидива и смрти код људи са 3 стадијумом рака дебелог цријева.

У студији из 2016. закључено је да испијање више од 2,5 шоље кафе сваког дана смањује ризик од рака дебелог цријева за 54 одсто, док је друго истраживање из 2020. повезивало конзумирање кафе са повећаним преживљавањем код људи са узнапредовалим или метастатским колоректалним карциномом.

Међутим, студије о кафи и колоректалном карциному су недосљедне. Мета-анализа из 2018. спроведена у Јапану није пронашла довољно доказа да покаже да кафа утиче на ризик од рака дебелог цријева.

– Најважније што може да се уради да се смањи ризик од рецидива колоректалног карцинома јесте да пацијенти сарађују са онкологом и поштују његове препоруке – истиче др Гринвалд.

Иако не постоје убједљиви докази, одређена својства кафе – као што су кофеин, флавоноиди и полифеноли – могу да спријече ширење рака или заштите цћлије од оштећења.

– Пијење кафе може помоћи у смањењу оксидативног стреса – стања у којем постоји превише нестабилних молекула у тијелу, што доводи до оштећења ткива. Друга могућност јесте да кафа може утицати на микроорганизме тако што потпомаже ефекте хемотерапије на ћелије рака, спречавајући поновну појаву. Испијање кафе може и да побољша функцију јетре код људи са колоректалним карциномом – каже др Мисаг Карими, онколог.

Др Карими додаје да ове могућности представљене у новој студији тек треба да буду потврђене додатним истраживањем.

Није јасно колико су тачно кафе учесници студије пили, јер су истраживачи користили податке које су сами пријавили. Стандардне шоље за кафу генерално су мање у Европи него у Сједињеним Државама, тако да је вероватно да би оптимални пријављени опсег од три до пет шоља дневно значио мање шоља кафе у другим дијеловима свијета.

Истраживачи такође нису прецизирали да ли су учесници пили кафу са кофеином или без кофеина, иако су примјетили да већина људи у Холандији пије кафу са кофеином.

Шта може да се учини да се смањи ризик од рака дебелог цријева

Старост, генетика, породична историја и инфламаторна болест цријева могу повећати ризик од рака дебелог цријева.

Нема довољно доказа да би стручњаци препоручили испијање кафе како би се смањио ризик од развоја колоректалног карцинома или спријечила поновна појава након успостављања дијагнозе.

Али, редовно вјежбање, одржавање здраве тјелесне тежине, избјегавање алкохола, престанак пушења и исхрана богата вожем, поврћем и цијелим житарицама и мало црвеног меса и прерађене хране могу помоћи у смањењу ризика од рака дебелог цријева.

Већина људи требало би да оде на преглед са 45 година па чак и раније ако имају породичну историју рака дебелог цријева.

(е-клиника)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: