Резултати истраживања

Када чујете шта садржи једна туњевина у конзерви, избацићете је из исхране

  • Извор: Б92
  • 18.12.2024. 12:05

Научници су истраживањем дошли до резултата који вас неће обрадовати.

Ако и ви спадате међу особе којима је омиљени лагани оброк туњевина из конзерве с пиринчем, тјестенином или салатом, ово су лоше вијести.

Само једна конзерва туњевине у себи садржи 18.11 микрограма живе, док је дозвољен максимални унос живе је 1.6 микрограма по килограму тјелесне масе и то недјељно.

Зато водите рачуна да конзервирану туњевину не конзумирате превише.

Туњевина: Како жива утиче на здравље

Овај тешки метал оштећује све органе који се исхрањују крвљу, а прије свега мозак, јер су ћелије централног нервног система нарочито осјетљиве на штетно дјеловање живе. Као посљедица долази до слабљења чула слуха и вида, смањене могућности комуникације, промјене понашања, појаве депресије, повећане ексцитације, нервозе, смањене концентрације.

Цинк у конзервисаној туњевини и ризици по здравље

Цинк је есенцијалан за здравље, али у великим количинама може допринијети развоју синдрома пропусног цријева. Ово стање омогућава штетним субстанцама да пређу из цријева у крвоток, што може ослабити имуни систем и повећати ризик од аутоимуних болести.

Једна студија која је спроведена на Универзитету у Бингамтону у Њујорку, чији су резултати објављени у часопису "Фоод анд Фунцтион", упозорава на количину цинка у конзервисаној туњевини.

"Повећање пропустљивости цријева никако није добро јер то значи да једињења, која не би требало да уђу у крвоток, могу ту да доспију. Ово стање зове се "синдром пропусног цријева" и може да изазове мултиплу склерозу. У суштини долази до оштећења имунитета због материје које организам апсорбује кроз пропусна цријева", објашњава водећи научник студије Гречен Малер.

Повишен ниво цинка у организму манифестује се кроз повраћање, мучнину, губитак свијести и високу температуру., а велике количине у организму могу да проузрокују пад гвожђа и глукозе.

Како конзумирати туњевину безбједно?

Нутриционисти и здравствени стручњаци препоручују умјереност у конзумацији туњевине. Идеално је уносити највише једну до двије порције недјељно, нарочито за осјетљиве групе попут трудница и дјеце, код којих постоји додатни ризик од утицаја живе на развој мозга и нервног система.

Предности туњевине уз правилну мјеру

Иако постоје ризици, туњевина је и даље богат извор протеина, витамина Д и омега-3 масних киселина које позитивно утичу на здравље срца и мозга. Ипак, важно је бирати производе од провјерених произвођача, а кад год је могуће, одлучити се за свјежу туњевину умјесто конзервиране.

Туњевина може бити здрав и хранљив избор, али само ако се конзумира умјерено. Због потенцијалних ризика од прекомјерног уноса, важно је придржавати се савјета стручњака и пратити препоручену количину. На тај начин, можете уживати у њеним бенефитима без угрожавања здравља.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Народ прича

    ''Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској.