Један традиционални млијечни производ тренутно није толико популаран као кефир или грчки јогурт.
Ипак, то је врста млијечног производа који такође обезбјеђује вриједне састојке. Кисело млијеко се производи од непастеризованог млијека процесом млијечне ферментације. Киселог је окуса, а такву карактеристику има захваљујући састојцима добијеним ферментацијом, који укључују млијечну киселину, сирћетну киселину, етил алкохол и угљен-диоксид.
Укључивање киселог млијека у вашу исхрану омогућава вам да допуните свој јеловник производима који садрже магнезијум, калијум и калцијум, као и витамине Б, витамин А, витамин Д и витамин К. Кисело млијеко није висококалорични производ – 100 г садржи у просјеку 50 кцал. Поред тога, производ има низак гликемијски индекс.
Кисело млијеко је производ који има благотворно дејство на цријева. Ово је углавном због чињенице да је кисело млијеко природни пробиотик. Пробиотичке бактерије млијечне киселине које се налазе у њему важне су за цријевну микрофлору, која подржава цријева, процесе варења и регенерацију гастроинтестиналног епитела. Пијење киселог млијека такође помаже у јачању вашег имунолошког система.
Стручњаци кажу да кисело млијеко ради као усисивач у цријевима. Испијање киселог млијека побољшава лучење пробавних сокова и смањује ризик од затвора. Такође може да побољша процес сагоријевања масти и буде корисно за људе на дијети за мршављење.
Када је боље не узимати кисело млијеко?
Нема посебних контраиндикација за пијење киселог млијека, али се не препоручује давање дјеци млађој од 10 мјесеци. Могу да га узимају и особе с интолеранцијом на лактозу, јер ферментирани млијечни производи не садрже овај шећер. Међутим, важно је да знате да је препоручљиво да га конзумирате умјерено, јер прекомјерно може да доведе до сметњи у варењу, посебно ако нисте навикли да пијете кисело млијеко.