Будите опрезни

Једна грешка током празника је посебно опасна за здравље

  • Извор: Б92
  • 01.01.2025. 20:35

Умјереност у исхрани и правилно распоређени оброци у току дана навике су којих би требало да се придржавамо и у зимском, а нарочито у празничном периоду године када су пред нама бројни изазови у погледу исхране, објавио је Батут.

Велике количине хране на празничним трпезама током празника су готово неизбјежне, али могу бити опасне по здравље. “Батут” упозорава да будете опрезни, посебно они који до Божића посте.

Најчешћа грешка је то што празнични ручак или вечеру сачекамо “празног стомака”, односно прескочимо доручак и/или ручак, навели су из Батута.

То значи да ћемо бити гладни и да сигурно нећемо бити умјерени у исхрани. Послије празничног преједања неизбјежан је осјећај тежине и надутости у стомаку.  Неумјереност у исхрани може да угрози здравље и да проузрокује  хипертензију, повећања холестерола, триглициреда, шећера у крви. Зато је важно да и у празничном периоду водимо рачуна о умјерености у исхрани и правилно распоређеним оброцима, стоји у саопштењу.

Додају да почетак и престанак поста доносе са собом значајне промјене у начину исхране.

За врјеме поста у исхрани нису заступљене намирнице животињског поријекла а основу исхране чине воће, поврће, житарице и риба. Међутим, по завршетку поста, на празничној трпези сачекаће нас све оно чега смо се у току поста одрекли. Нагли прелазак на калоричну храну може да доведе до осећаја мучнине, надутости, може се јавити бол у стомаку, наводе из Батута.

Да би се спријечио настанак здравствених проблема, прелазак са посне на мрсну храну треба да буде постепен. Важно је да се уносе мање количине хране распоређене у 3–5 оброка у току дана и, наравно, треба водити рачуна и о начину припреме хране.

Како бисмо одржали здраве навике и у празничном периоду довољно је да у току дана имамо редовне оброке и да будемо умјерени у храни, као и да не дочекамо празнични ручак или вечеру “празног стомака”. Тиме ћемо учинити много за своје здравље.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:55 Тајне музеја (Р)

    Аутроска емисија културног радника и писца Ене Митровске која открива културну, умјетничку и историјску баштину, упознаће вас са занимљивим артефактима, збиркама, легатима и осталим историјским предметима у музејима широм Српске.

  • 13:25 Путуј, пробај, заволи (Р)

    Путуј, пробај, заволи са Лазаром' откриће вам чари туризма и гастрономије широм Републике Српске и одвешће вас на позната, мање позната, па чак и сасвим непозната мјеста.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Кето Кухињица

    ''Кето Кухињица

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија: Авионџије (Р)

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.