Према корисницима Редита, кафа би могла понудити још једну предност о којој се мање расправља – помаже при пражњењу цријева.
Један је корисник подијелио да кад престане пити кафу због њених нуспојава, попут мучнине и знојења, доживи затвор. Други је корисник примијетио сличан проблем након што је престао пити кафу с кофеином, али је открио да је повећање уноса влакана и воде помогло у поновном успостављању редовне столице.
Сандра Вигелиене, научни истраживач с дипломом Глобалне прехране и здравља, објашњава да кафа стимулише активност дебелог цријева, што често доводи до тренутне потребе за кориштењем ВЦ-а након што је попијете.
Кафа, посебно њен садржај кофеина, утиче на нервне механизме, гастроинтестиналне хормоне и мишиће у пробавном тракту, што покреће рад цријева.
Уобичајени конзументи кафе могу развити зависност о овом ефекту, што доводи до затвора ако нагло престану конзумирати кофеин.
Постепено смањење
Затвор, дефинисан као мање од три пражњења цријева седмично, може узроковати нелагоду и негативно утицати на ментално стање. Вигелиене савјетује постепено смањење уноса кафе како би се симптоми устезања, укључујући затвор, свели на минимум.
Такође, предлаже промјене начина живота као што су пијење алтернатива с ниским удјелом кофеина попут чаја, одржавање хидратације, једење хране богате влакнима, управљање стресом и физичка активност, како би се одржала редовна столица.
Иако се ефекти кафе разликују међу појединцима, важно ју је конзумирати умјерено. Претјерана конзумација, попут више од четири шољице дневно, може повећати ризик од срчаних болести. Код оних који смањују унос кафе увођење здравих навика може спријечити затвор и подржати здравље пробавног система.