Водите рачуна

Ево зашто бисте увијек требали опрати лубеницу прије конзумирања

  • Извор: Б92
  • 30.06.2025. 05:00

Стручњак открива шта треба да урадите прије него што почнете да једете лубеницу. Исте мјере треба предузети и кад једете дињу.

Иако му није вријеме, ово воће је већ преплавило тезге, и иако цијена није мала, многи су већ почели да га купују. Лубеница је воће које је синоним за љето: слатка, сочна и јарке боје, подиже расположење на сваком пикнику, роштиљади или коктел -партију. Али, да бисте заштитили себе и своју породицу, као и своје госте, од не тако пријатних посљедица тровања, не прескачите кључан корак прије резања лубенице на кришке.

"Обавезно оперите лубеницу прије него што је расијечете!", упозорава др Дарин Детвилер, стручњак за сигурност хране и професор на Универзитету Нортистерн.

Иако вам нешто слично вјероватно никада није пало на памет, јер и не једете кору, кад боље размислите, овај савјет има итекако смисла.

Ко је све дирао ту лубеницу?

Лубенице расту на тлу, што их излаже свим могућим загађивачима: прашини, земљи, прљавој води, неприкладном компосту и тако даље. Кад се уберу, могу да "покупе" још више контаминаната током складиштења, руковања и транспорта у процесу доласка с поља до трговаца, а затим и од трговца до кухињске радне плоче. До тренутка кад сте купили своју лубеницу, након што сте је помно "искуцкали" како бисте били сигурни да је савршено слатка и сочна, лубеницу је дирало више од десетак људи, од којих неки можда имају кућне љубимце, можда су копали по носу, били у тоалету прије тога и све то, а да нису опрали руке.

 "Не можете знати гдје су биле њихове руке и шта су све дирали прије него што су додирнули лубеницу коју ћете да поједете у сласт", истакао је д. Детвилер.

Салмонела, листерија, Е. коли...

"Затим, кад узмете нож да је разрежете, оштрица ножа може да пренесе све те грозне клице директно с коре на унутрашњу сочну пулпу и тако све те бактерије завршавају у вашем пробавном тракту", рекао је он.

Од салмонеле до листерије и Ешерихије коли, те бактерије да вас учине озбиљно болеснима. А, ако се разболите, вјероватно ћете имати класичне симптоме тровања храном попут мучнине, повраћања и пролива, који се обично јављају у року од неколико сати до неколико дана након конзумације и трају отприлике исто толико дуго. 

Једе се сирова

Према др Детвилеру, и начин на који обично лубеницу припремамо за послуживање и конзумацију има неке санитарне недостатке.

"За разлику од, на примјер, кукуруза, лубеница се конзумира сирова па потенцијални патогени неће бити уништени кувањем или печењем. Због тога, једина дјелотворна мјера коју можете да предуземте како бисте смањили ризик од тровања храном је прање лубенице прије него што почнете да је сијечете. Тако ћете уклонити потенцијалне бактерије с коре прије него што буду имале прилике да дођу до "срца" лубенице", посавјетовао је др Детвилер.

Посебан проблем је ако узимате половину или четвртину лубенице код продаваца на улици - тек тада су хигијенски услови и начин чувања под знаком питања.

За дињу још већи опрез!

Имајте на уму да се овај савјет не односи искључиво на лубеницу.

"Требало би исте мјере да предузмете и кад конзумирате дињу. Уствари, будите нарочито опрезни с дињом с обзиром на то да је храпави дио њене коре веома прикладан за задржавање бактерија (за разлику од глатке коре лубенице), па је треба још темељније опрати прије конзумације", истакао је др Детвилер.

Напоменуо је и да је, кад оперете и разрежете лубеницу или дињу, најбоље да је одмах поједете или да је ставите у фрижидер у року од два сата или чак и раније ако су температуре ваздуха високе. Тако ћете спријечити да плод уђе у температурну "опасну зону" између 5 и 60 °Ц, у којој се бактерије јако брзо размножавају.

Држите исјечену лубеницу у посуди за салату у фрижидеру или на температури нижој од 4 °Ц и поједите је у року од три до четири дана како бисте ограничили ново размножавање бактерија.

Уз ове савјете, моћи ћете уживати у кришкама или коцкицама лубенице и диње без страха, а слободно вријеме провести на неки забавнији и љепши начин, а не повраћајући.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:00 Емисија: У микс зони са Јованом (Р)

    '' Емисија: У микс зони са Јованом (Р)

  • 12:30 Аграр (Р)

    '' Аграр (Р)

  • 12:55 Прича се (Р)

    '' Прича се (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Кето Кухињица

    ''Кето Кухињица

  • 14:15 Серија: Ало ало (Р)

    Серија: Ало ало (Р)