Колико год пута да чујемо како је доручак најважнији оброк, увијек нам недостаје инспирације за његово припремање. Како због тога што увијек журимо на посао, тако и због тога што ћемо непосредно након буђења радије попити прву кафу, доручак најчешће изостане.
То не брише чињеницу да након спавања и одмора, организам тражи енергију. Зато, уколико га изоставимо, осуђени смо на мањак концентрације, нервозу и умор током читавог дана. Поред тога, доручак утиче на мршављење јер се касније нећете преједати, што повољно утиче и на метаболизам.
Уколико желите да уведете здраве животне навике, стручњаци откривају шта можете да једете. Нутриционисти скрећу пажњу да, осим што ујутру морамо да нахранимо организам, тај оброк мора да буде врло добро избалансиран. Па, како брзо и једноставно спремити нешто заиста укусно и здраво? Слиједите овај рецепт.
Потребни састојци:
- 1 јогурт
- 1 јабука (исјецкана на коцкице)
- 1 кашика меда
- 40-50 грама сјецканих бадема
- пола кашике цимета
- 30 капи прополиса
- 3 кашике овсене каше
- суво или свјеже воће по избору.
Припрема:
Јабуке кувајте у води док не омекшају, а онда направите кашу, тако што ћете је измиксати у блендеру. Истовремено, прокувајте воду и у њу додајте овсене пахуљице и константно мијешајте док не добијете хомогену смјесу (биће вам потребно око минут времена). Након тога помијешајте јабуке и овсене пахуљице и додајте бадеме, цимет, прополис и мед. На крају додајте и ситно исјецкано суво или свјеже воће, и доручак је спреман. Умјесто бадема можете да додате и орахе или друге орашасте плодове.
А зашто је овај доручак толико добар?
Сваки састојак има своју важну намјену у здравом функционисању читавог организма. Наиме, јабуке апсорбују холестерол из хране и поспјешују рад дебелог цријева, а такође обилују цинком који јача имунитет. Захваљујући сувом/свјежем воћу, добар је извор Ц витамина који јача имунитет. Мед доказано има љековита и нутритивна својства, а јогурт садржи пробиотике који утичу на правилан рад система за варење.