Скок шећера у крви само је једна од бројних негативних посљедица по здравље, када се једу погрешне намирнице за доручак.
Доручак који у себи има висок ниво шећера, засићених масти и прерађених састојака, без влакана, протеина или витамина је најгори избор када је доручак у питању. Посебно је важно да избор првог оброка буде адекватан јер погрешан избор води ка нарушеном здрављу.
Пецива, пите и друге пекарске ђаконије су најчешћи избор доручка код нас и то је уједно и велика грешка у исхрани којој сви подлежу због убрзаног темпа живота. Иако ће овакав избор доручка у трену отјерати глад, пецива су препуна су рафинисаних шећера, нездравих масти и прерађеног брашна, због чега могу да допринесу проблемима као што су дебљање и упалне реакције у тијелу, преноси Политика.рс.
Кроасан са чоколадом и газирани сок
Превише шећера и бијелог брашна, нула хранљивих материја.
Изазива нагли скок шећера у крви, па брзи пад и глад.
Крофне и заслађена кафа са млијеком
Пржено у уљу, богато транс-мастима и шећером.
Једна од најгорих комбинација за срце и шећер у крви.
Индустријске житарице ("чоколадне пахуљице") и млијеко
Често имају више шећера него неки колачи.
Нису заситне, а имају пуно "празних калорија".
"Доручак у чаши/флаши" - куповни шејкови или јогурти са укусима
Пуни додатих шећера и вјештачких арома.
Здраво изгледа, али је често нутритивно сиромашно.