Чај је један од најомилјенијих напитака широм свијета одмах након воде. Иако је црни чај највише конзумиран са удјелом од око 84% у Сједињеним Америчким Државама зелени чај га прати са приближно 15%. Ова популарност покреће питање: да ли је један од ових чајева здравији од другог?
И зелени и црни чај потичу из исте биљке Цамеллиа синенсис али се разликују у процесу обраде. Док се листови црног чаја потпуно оксидирају зелени чај се обрађује на начин који спречава ову оксидацију што значајно утиче на укус и нутритивне вриједности.
Црни чај се прави од потпуно оксидованих листова што му даје богат пун укус. Током оксидације листови постају тамнији и јачи а најпопуларније врсте укључују Ассам и Дарјеелинг.
С друге стране зелени чај користи младе неферментисане листове који се брзо обрађују топлотом како би се задржали сви нутријенти. Сенча је најпознатија врста зеленог чаја а остале врсте као што су Матцха и Гyокуро потичу из исте биљке.
Оба чаја садрже значајне количине кофеина антиоксиданата и других важних фитонутријената. У типичној шољици чаја црни чај има око 26 мг кофеина док зелени чај садржи нешто више око 29 мг. Калоријски су скоро безначајни што их чини идеалним напитком за оне који воде рачуна о тежини.
И црни и зелени чај имају потенцијалне здравствене користи. Истраживања сугеришу да могу допринијети здрављу срца смањити ризик од хроничних болести па чак и помоћи у мршављењу.
Црни чај је препознат по својим анти-инфламаторним својствима док се зелени чај често истиче у контексту превенције рака захваљујући високом садржају катехина посебно епигалокатехин-3-галат (ЕГЦГ).
На крају не постоји јасан побједник између црног и зеленог чаја. Обе врсте нуде јединствене здравствене предности и лако се уклапају у здраву исхрану. Размислите о својим потребама и укусима и уживајте у чају који вам највише прија било да је то црни или зелени. Чај може бити одличан додатак вашој свакодневној рутини пружајући бројне бенефите за здравље