Црно вино често је незаобилазни дио празничних прослава, вечера са пријатељима или тихих момената проведених код куће када вам није до изласка.
Његов богат укус с различитим нотама пружа осјећај топлине који многима прија, нарочито у хладнијим мјесецима. Али, да ли црно вино заиста доноси здравствене користи?
– Иако црно вино, као и сваки други алкохол, може да изазове пријатно расположење, његов утицај на физичко здравље није ништа мањи од осталих алкохолних пића – објашњава др Џозеф Меркола, остеопатски љекар, па додаје:
– Црно вино садржи антиоксиданте, али они нису довољни да надвладају здравствене ризике које алкохол носи.
Како је црно вино постало “здрав алкохол”
Репутација црног вина као здравог алкохола потиче из краја 20. вијека, објашњава др Меркола.
– Идеја се углавном везује за такозвани “француски парадокс” из 1980-их, када су истраживачи примијетили да Французи имају нижу стопу срчаних обољења упркос исхрани богатој мастима. Претпоставили су да испијање црног вина има заштитну улогу, што је покренуло деценије истраживања о његовим састојцима, посебно ресвератролу – каже он.
Током времена, закључци су поједностављени и пренаглашени, што је довело до данашње репутације црног вина.
– Нова истраживања показују да не постоји безбједна количина алкохола. Чак и мале количине повећавају ризик од рака и изазивају оштећења ДНК – упозорава др Меркола.
Слиједи неколико кључних ризика које носи алкохол.
Претварање у канцерогене супстанце
Етанол или етил алкохол, кључни састојак алкохолних пића, уласком у крвоток претвара се у ацеталдехид – познату канцерогену супстанцу.
Нарушавање неуротрансмитера
Чак и краткотрајно испијање алкохола има велики утицај на неуротрансмитере у мозгу, који утичу на расположење. Алкохол, као депресант, нарушава равнотежу између процеса у мозгу, па док се осјећате еуфорично, ваша ментална функција заправо слаби.
Повећање упале
Алкохол може да погорша упале у организму, посебно ако се узима у већим количинама. Код црног вина, које проширује крвне судове, ово може да изазове додатну упалу у цријевима и кожи.
Смањење квалитета сна
Иако чаша вина може да помогне да лакше заспите, прекомерно уживање негативно утиче на квалитет сна. Алкохол смањује фазу РЕМ сна и погоршава проблеме са спавањем.
Оштећење рада јетре
Познато је да алкохол негативно утиче на јетру. Редовно пијење може да доведе до нагомилавања масти, упала и ожиљака, што повећава ризик од озбиљних болести јетре.
Да ли постоји безбједан начин пијења алкохола?
Иако свака количина алкохола може штетити, свјесно и умјерено уношење може да помогне у смањењу ризика.
– Ако волите црно вино због његових наводних здравствених користи, пробајте да потребне хранљиве састојке добијате из намирница попут грожђа, бобичастог воћа и другог обојеног воћа и поврћа. Ови извори пружају бенефите без негативних посљедица које носи алкохол – препоручује др Меркола.