Чаша вина на дан може преполовити ризик од срчаног удара, па понекад може боље да дјелује од лијекова, тврди студија. Али мора да буде задовољен један услов – одређена количина.
Стручњаци са Универзитета у Барселони открили су да људи који пију мале до умјерене количине вина имају мањи ризик од развоја озбиљних срчаних проблема од оних који уопште не пију. Али самоконтрола је кључна, а здравствене користи нестају ако пијете више од једне чаше дневно.
Они су тестирали ефекте чаше вина дневно на 1.232 испитаника током пет година који су такође јели здраву медитеранску исхрану као дио студије. Показало се да су развили значајно мањи ризик од кардиоваскуларних болести, срчаног или можданог удара.
Коришћени су тестови за утврђивање тачне количине вина коју су испитаници пили, како би студија била што прецизнија.
Професор Рамон Еструх је открио да испијање између пола и једне пуне чаше вина дневно смањује ризик од срчаних обољења у просјеку за 50 одсто у поређењу са људима који уопште не пију.
Повремена конзумација вина, мање од једне чаше недјељно, смањује ризик за око 38 одсто, показала је иста студија. Међутим, није развијена заштита код људи који су пили више од једне чаше дневно.
„Пронашли смо много већи заштитни ефекат вина од оног уоченог у другим студијама. Смањење ризика за 50 одсто је веће него што се може постићи неким лијековима, као што су статини. Најновија истраживања показују да се заштитни ефекти конзумирања вина примећују почевши од 35. до 40. године живота. Такође је важно напоменути да умјерена конзумација за жене увијек треба да буде упола мања од мушкараца, а вино треба пити уз оброк“, написао је проф. Еструцх.
Истраживања показују да је грожђе, од ког се прави вино, пуно антиоксиданата који могу бити добри за срце и крвне судове. Због тога се црвено вино обично сматра најздравијим алкохолним пићем.
Али НХС каже да нико не би требало да пије више од шест чаша вина недјељно.
„Студија указује на то да мала до умјерена конзумација вина може смањити ризик од кардиоваскуларних болести, али није мудро пити више. Потпуно је јасно и научно доказано да је прекомјерна конзумација алкохола штетна по здравље срца“, каже Трејси Паркер.