Бројни стручњаци упозоравају

Четири напитка која смањују ризик од настанка болести срца

  • Извор: Б92
  • 16.09.2023. 12:11

Болести срца су једно од најчешћих обољења које нас прати, а љекари често говоре о правилној и балансираној исхрани која може помоћи уз постојећу терапију.

Бројни стручњаци упозоравају да чак и нагли и чести скокови нивоа шећера у крви могу утицати на срце и повећати ризик од развоја срчаних болести.

Нормално је да нам у току дана и након јела шећер буде повишен, али ако приметимо било какво одступање, онда би требало да се прегледамо.

"Управљање шећером у крви је важно, без обзира на то имате ли дијабетес. Нагли скокови и падови шећера у крви могу довести до глади и преједања, али и од стварања плака у крвним жилама и, последично, повећаног ризика од срчаних болести", рекла је гастроентеролог Сами Гил за Тхе Сун, преноси Б92.

Напитак који би снизио ниво шећера у крви, не постоји, али постоје они који спорије делују и стабилније повећавају шећер, тако да не долази до наглих скокова. То су вода, зелени чај, кравље млијеко и кафа.

С друге стране, неке напитке је боље избјегавати. Љекари саветују да максимално смањимо унос слатких газираних пића, воћних сокова, енергетских пића, спортских пића, ароматизованих млијека, кафе с укусом, вруће чоколаде и леденог чаја.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:00 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:10 Ноћни програм

    Ноћни програм