Здрава исхрана

Авокадо помаже у очувању здравља срца

 • Извор: Агенције
 • 10.05.2024. 16:13

Уравнотежена исхрана и здрав начин живота могу бити важни фактори у побољшању здравља срца.

Укључивање здравих масти, попут незасићених масти, нешто је што дугорочно може помоћи у смањењу ризика од развоја срчаних болести.

Дијететичарке Алиса Смолен и Кортни Викери као најбољи извор здравих масти издвојиле су авокадо.

“Додавање авокада у исхрану једноставан је и лак начин за боље здравље срца”, истиче Алиса Смолен.

Дијететичарке су откриле и неколико разлога зашто бисмо га требали чешће укључивати у исхрану.

Добар извор здравих масти

Авокадо садржи засићене и незасићене масти, али 75 посто његових масноћа су незасићене, што га чини изврсним избором за здравље срца.

Незасићене масти неке су од најздравијих врста масти за здравље срца.

“Нека истраживања сугеришу да незасићене масти у авокаду, посебно олеинска киселина, могу бити корисне када желимо да побољшамо ендотелну дисфункцију или способност крвних судова да покрећу крв кроз тијело”, тврди дијететичарка Викери.

Незасићене масти у авокаду дају му кремасту текстуру и угодан укус у устима. Ове здраве масти такође су увелико одговорне за то што је авокадо тако хранљива намирница.

Помажу у снижавању нивоа холестерола

Незасићене масти, у комбинацији с влакнима, могу помоћи у повећању доброг холестерола, а помажу и у снижавању нивоа лошег холестерола.

“Авокадо је богат влакнима која су позната по томе што помажу у повећању ХДЛ-а, односно доброг холестерола. Желимо да се нивои ХДЛ-а повећају, а нивои ЛДЛ-а смање како бисмо спријечили кардиоваскуларне болести”, објашњава Кортни Викери.

Могу помоћи у смањењу упала и триглицерида

Здраве масти авокада могу такође помоћи у смањењу упале, захваљујући противупалним мастима и омега-3 масним киселинама. Омега-3 масне киселине су врста полинезасићених масних киселина које могу смањити упале и смањити висок ниво триглицерида.

Одабир здравих намирница, попут авокада, који садржи здраве масти, те воћа, поврћа и цјеловитих житарица, може помоћи у смањењу упале и смањити ризик од срчаних болести.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 13:30 Емисија: Енерго клуб (Р)

  ''Гдје на једном мјесту добити информације из енергетике, како глобалне, а тако и домаће?

 • 13:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 14:00 Серија: Ко те шиша (Р)

  ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

 • 14:40 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

 • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

  Страсна љубавна прича двоје појединаца.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.