Корисно

Како најбоље да искористите авокадо

  • 16.03.2025. 20:59

Искористите драгоцјену намирницу за припрему укусних сланих и слатких јела.

Иако волимо авокадо, обично нам за припрему доручка није потребан цијели, већ само пола. То често није практично јер остатак авокада брзо оксидира, попримајући нежељену браонкасту боју…

Да се то више не би дешавало и да не бисте бацали ову драгоцјену намирницу, у наставку откријте како можете продужити рок авокаду и искористити га за припрему укусних сланих и слатких јела.

Како спријечити да авокадо оксидира?

Прије свега, треба напоменути да је кисеоник највећи непријатељ исјеченог авокада. Као и код јабуке и кромпира, нож оштећује биљне ћелије.

Ензими који су додати су „заробљени“ у ћелијама и почињу да реагују са кисеоником, па авокадо мијења боју.

Препоручујемо да половину са преосталом коштицом сачувате за касније и да не гулите кору, како би што мање авокада било изложено кисеонику. Прелијте га исцијеђеним лимуном, умотајте у пластичну фолију и ставите у фрижидер, пише гастро/24сата.хр.

Ниска температура ће такође успорити настанак смеђих мрља, али не задуго. Овим поступком можете себи купити дан-два, тек толико да размислите који нови рецепт желите да испробате.

Шта радити са остатком авокада?

Одабир рецепта првенствено зависи од тога да ли сте више љубитељ сланог или слатког.

Ако спадате у прву категорију, препоручујемо вам да преосталу половину искористите за припрему виралног топлог сендвича са туњевином и авокадом. Готово је за кратко вријеме, а послужиће као доручак, богата ужина или брзи ручак.

Љубитељи палачинки биће одушевљени сланом варијантом са авокадом, која се може комбиновати са пошираним јајетом, сухомеснатим производима и павлаком.

Они који више воле тортиље могу остатак авокада умотати у укусан оброк са пилетином и спанаћем.

У случају да волите слаткише, предлажемо да се почастите куглицама са авокадом. Осим што су заиста брзо спремне за сервирање, добра вијест је да могу да остану у фрижидеру данима, а погодне су и за замрзавање.

Алтернатива је одличан крем од авокада, млијека и меда, који је спреман за сервирање буквално за три минута.

У сваком случају, ако вам остане пола авокада, уз ове савјете сигурно вам неће пропасти. Ако ништа друго, увијек можете да направите добри стари гвакамоле, преноси Борба.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 21:00 Одметница (12+)

    Серија 'Одметница' је колумбијска акциона драма из 2016. године, чији сценарио и режију потписује група аутора. Заснована је на истинитој причи, о младима који силом прилика, а прије свега егзистенцијалних, постају дио опасних герилских скупина у Јужној Америци.

  • 22:00 Серија: Новине (12+)

    ' ‘Серија говори о турбулентној транзицијској свакодневици домаћег дневника "Новине".

  • 01:30 Ноћни програм

    Ноћни програм