Интернет оцјењивање

Знамо за најбољу, али која је најгора српска храна?

  • 01.04.2025. 07:36

Србија је позната по својој богатој кулинарској традицији, а интернет страница ТастеАтлас, која оцјењивањем традиционалних јела из цијелог свијета даје увид у гастрономске специјалитете, редовно објављује листе најбољих и најгорих јела.

На првом мјесту, као најбоље српско јело, се налазе пазарске мантије, са оцјеном 4.7 од могућих 5. Тајна квалитета пазарских мантија строго је чувана, а стручњаци тврде да се крије у аутентичности домаћих производа и најквалитетнијем месу.

На другом се налази сврљишки белмуж, са оцјеном 4.7 од могућих 5. Белмуж је једноставан деликатес који се прави од младог овчијег сира и кукурузног или пшеничног брашна, познат по богатом укусу и калоричној вриједности.

Попијте шољицу кафе са овим састојком и заборавите на главобољу

Попијте шољицу кафе са овим састојком и заборавите на главобољу

На трећем је комплет лепиња, са оцјеном 4.6 од могућих 5. То је једно од најпознатијих јела западне Србије, гдје се сматра правим кулинарским благом, и  незаобилазан је дио традиционалног доручка и омиљен међу љубитељима "јаке" хране.

Најгора јела

Најгоре рангирано јело је жива пљескавица, са оцјеном 2.9, а на другом се налази чорба од спанаћа са оцјеном 3.2. На трећем мјесту се налазе резанци са маком, са оцјеном 3.2 од могућих 5. Више о најгорим јелима пронађите на званичној интернет страници.

Српска кухиња је спој различитих утицаја, прије свега балканских, османских, аустроугарских и медитеранских, што јој даје посебан карактер и разноврсност укуса. Основне намирнице попут меса, поврћа, сира и тијеста чине основу многих традиционалних јела, док се процеси припреме често ослањају на споро кување, печење и димљење, што доприноси богатству арома.

Раствор од пива учиниће да цвијеће цвјета као никада прије: Ево како да га направите

Раствор од пива учиниће да цвијеће цвјета као никада прије: Ево како да га направите

Велики дио српске кулинарске традиције чине оброци припремљени за посебне прилике, као што су славе, Божић, Ускрс и друга славља. Свака од ових прилика носи са собом специфичне рецепте и ритуале који се вијековима преносе унутар породица. Поред тога, српска кухиња је позната по гостопримству, гдје се сваки гост дочекује богатом трпезом и аутентичним специјалитетима.

ТастеАтлас рангирање потврђује да је српска кухиња препозната у свијету, али такође пружа прилику за даљу промоцију и унапређење гастрономског туризма. У ери глобализације, гдје модерни ресторани експериментишу са иновативним приступима традиционалним јелима, Србија има шансу да још више афирмише своју кулинарску сцену.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.