Internet ocjenjivanje

Znamo za najbolju, ali koja je najgora srpska hrana?

  • 01.04.2025. 07:36

Srbija je poznata po svojoj bogatoj kulinarskoj tradiciji, a internet stranica TasteAtlas, koja ocjenjivanjem tradicionalnih jela iz cijelog svijeta daje uvid u gastronomske specijalitete, redovno objavljuje liste najboljih i najgorih jela.

Na prvom mjestu, kao najbolje srpsko jelo, se nalaze pazarske mantije, sa ocjenom 4.7 od mogućih 5. Tajna kvaliteta pazarskih mantija strogo je čuvana, a stručnjaci tvrde da se krije u autentičnosti domaćih proizvoda i najkvalitetnijem mesu.

Na drugom se nalazi svrljiški belmuž, sa ocjenom 4.7 od mogućih 5. Belmuž je jednostavan delikates koji se pravi od mladog ovčijeg sira i kukuruznog ili pšeničnog brašna, poznat po bogatom ukusu i kaloričnoj vrijednosti.

Popijte šoljicu kafe sa ovim sastojkom i zaboravite na glavobolju

Popijte šoljicu kafe sa ovim sastojkom i zaboravite na glavobolju

Na trećem je komplet lepinja, sa ocjenom 4.6 od mogućih 5. To je jedno od najpoznatijih jela zapadne Srbije, gdje se smatra pravim kulinarskim blagom, i  nezaobilazan je dio tradicionalnog doručka i omiljen među ljubiteljima "jake" hrane.

Najgora jela

Najgore rangirano jelo je živa pljeskavica, sa ocjenom 2.9, a na drugom se nalazi čorba od spanaća sa ocjenom 3.2. Na trećem mjestu se nalaze rezanci sa makom, sa ocjenom 3.2 od mogućih 5. Više o najgorim jelima pronađite na zvaničnoj internet stranici.

Srpska kuhinja je spoj različitih uticaja, prije svega balkanskih, osmanskih, austrougarskih i mediteranskih, što joj daje poseban karakter i raznovrsnost ukusa. Osnovne namirnice poput mesa, povrća, sira i tijesta čine osnovu mnogih tradicionalnih jela, dok se procesi pripreme često oslanjaju na sporo kuvanje, pečenje i dimljenje, što doprinosi bogatstvu aroma.

Rastvor od piva učiniće da cvijeće cvjeta kao nikada prije: Еvo kako da ga napravite

Rastvor od piva učiniće da cvijeće cvjeta kao nikada prije: Еvo kako da ga napravite

Veliki dio srpske kulinarske tradicije čine obroci pripremljeni za posebne prilike, kao što su slave, Božić, Uskrs i druga slavlja. Svaka od ovih prilika nosi sa sobom specifične recepte i rituale koji se vijekovima prenose unutar porodica. Pored toga, srpska kuhinja je poznata po gostoprimstvu, gdje se svaki gost dočekuje bogatom trpezom i autentičnim specijalitetima.

TasteAtlas rangiranje potvrđuje da je srpska kuhinja prepoznata u svijetu, ali takođe pruža priliku za dalju promociju i unapređenje gastronomskog turizma. U eri globalizacije, gdje moderni restorani eksperimentišu sa inovativnim pristupima tradicionalnim jelima, Srbija ima šansu da još više afirmiše svoju kulinarsku scenu.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Narod priča

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić, otkriće vam šta srce naroda priča o Srpskoj, o tradiciji i istoriji naših gradova i sela, o njihovoj svakodnevici i borbi za očuvanje pravih vrijednosti, marljivom radu, vjeri, i ljubavi prema njihovoj i našoj, otadžbini.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.