Савјети

Прави рецепт за војнички пасуљ из ЈНА – трик је у месу које додајете

  • Извор: Нова.рс
  • 21.05.2024. 11:53

Сви састојци за војнички пасуљ су добро познати и често се користе у регионалној кухињи. Трик по чему се ипак разликује је у месу које обично не додајемо у ово јело.

Оно што ће вам запасти за око је говеђе месо умјесто оног које смо иначе навикли да видимо у пасуљу – сувог свињског меса или кобасица.

Наравно да ви можете ставити оно шта вам се више свиђа.

Запршка ће му дати густоћу, а тек пред крај, када је додајете, смијете да промијешате пасуљ. Ако то урадите раније, зрна би се могла распасти и претворити у кашу. За припрему овог рецепта можете користити било који суви пасуљ, пише 021.rs.

Састојци:

  • 120 г пасуља
  • 8 г брашна
  • 25 г црвеног лука
  • 1 чен бијелог лука
  • 10 г шаргарепе
  • кашика концентрата парадајза
  • 100 г говеђег меса
  • 20 г масти или уља
  • на врх ножа туцане паприке
  • на врх ножа бибера
  • прстохват сушеног першуновог листа
  • један ловоров лист
  • со

Припрема:

Натопите и ставите да кувате пасуљ.

Пасуљ потопите у одговарајућу количину хладне воде и држите га на хладном мјесту да се натопи 1-3 сата.

Затим оциједите воду у којој је био пасуљ, па га ставите у посуду, налијте хладном водом и кувајте 10-15 минута од прокључавања.

Динстајте поврће

У међувремену на дио загријане масноће додајте половину ситно сјецканог лука и шаргарепу, изрезану на ситније коцкице или нарендану, мало пропржите, па додајте месо претходно одвојено од костију и нарезано на коцке.

Све заједно динстајте док не испари вода, скините с ватре и ставите са стране.

Додајте остатак поврћа у пасуљ

Из прокуваног пасуља оциједите воду, па додајте половину ситно сјецканог лука и продинстано месо које сте ставили са стране.

Прелијте топлом водом да састојци буду потопљени и кувајте уз повремено доливање топле воде док све не омекша.

Направите запршку

Преосталу масноћу загријте, додајте брашно и пржите да благо порумени. Када брашно порумени, макните с ватре и додајте паприку у праху и ситно сјецкани бијели лук.

Додајте зачине у пасуљ

Када пасуљ омекша, додајте ловоров лист, концентрат парадајза претходно размућен у топлој води, посолите и додајте припремљену запршку уз стално мијешање пасуља да се не створе грудвице.

Пасуљ са запршком кувајте на лаганој ватри још 20-30 минута. Кад је кување завршено, додајте бибер, ситно сецкан першунов лист и по потреби још соли.

Напомена: Пасуљ се при кувању не сме мешати све до додавања запршке да не би дошло до ломљења зрна и загоревања.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: