Колико дуго можемо живјети зависи не само од генетике, већ и од начина исхране, тврди Ден Битнер, истраживач Плавих зона - подручја у свијету гдје људи најчешће доживе стоту.
Анализирајући навике дуговјечних заједница из Јапана, Италије, Грчке, Костарике и САД-а, Ден Битнер и његов тим открили су једну заједничку нит - пасуљ на менију сваког дана.
"Једена шоља пасуља дневно повезана је с око четири додатне године животног вијека. Дакле, ако желите да сазнате шта је нека стогодишњакиња јела како би доживјела сто година, морате знати шта је јела током цијелог свог живота - као дјевојчица, као мајка, у средњим годинама и након одласка у пензију", истиче Битнер на свом Инстаграм профилу и додаје:
"За потребе писања књиге 'The Blue Zones Kitchen' спровели смо оно што се назива мета-анализа. Пронашли смо 155 истраживања о исхрани спроведених у посљедњих 100 година у свих пет Плавих зона. И када погледате чиме су се људи традиционално хранили, откривате да су пасуљ јели готово сваког дана - отприлике једну шољу дневно. А засебно гледано, знамо да је једна шоља пасуља дневно повезана с око четири године дужим животним вијеком."
Шта каже наука?
Његови закључци потврђују оно што наука већ дуго сугерише - махунарке су богате влакнима, протеинима и антиоксидансима, а истовремено помажу у регулацији шећера у крви и смањују ризик од хроничних болести.