Против надимања

У пасуљ приликом кувања додајте један састојак и реците збогом гасовима

  • Извор: Крстарица
  • 08.04.2025. 10:59

Без обзира на врсту, пасуљ има веома мало масти и калорија. Поред тога, одличан је извор протеина, витамина Б, фолне киселине и влакана за снижавање холестерола. Свако може да га конзумира јер не садржи глутен.

Ако сте на дијети, слободно се опустите уз јело од пасуља с обзиром на врло мало калорија и масти којима обилује, а истовремено снабдијева тијело магнезијумом и гвожђем. Енергије вам након јела од пасуља неће недостајати, а тијелу ће пружити и праву антиоксидативну заштиту.

Многи ће застати прије припреме пасуља знајући да надима па узрокује евентуалне непријатности због стварања гасова у тијелу. Али, и за то постоји неколико трикова.

Мајка донијела рањено дијете у Дом здравља: Упуцан у леђа из ловачке пушке

Мајка донијела рањено дијете у Дом здравља: Упуцан у леђа из ловачке пушке

Многима је добро познато да ће пасуљ мање надимати уколико прије кувања одстоји барем неколико сати у води. Према трику из бакине кухиње, пасуљ је добро намочити и дан раније па га оставити у води преко ноћи.

Осим намакања у води, како пасуљ не би надимао, приликом кувања у воду ставите ловоров лист, ким, мајоран, мајчину душицу или ђумбир чија својства спречавају каснији настанак гасова у тијелу.

Чињеница је и да слабо кувани пасуљ изазива више гасова.  Желите ли то да спријечите, пасуљ обавезно оперите (чак и онај из конзерве) и кувајте га на лаганој ватри и дуже, а не на јачој. Прањем и намакањем пасуљ губи шећере који између осталога утичу на надимање, односно каснију надутост стомака.

Површина морског леда на Арктику најмања у посљедњих 47 година

Површина морског леда на Арктику најмања у посљедњих 47 година

Наиме, када тај шећер дође у дебело цријево, бактерија која је задужена за изградњу производи непријатан мирис гаса који ће морати да напусти тијело. Искусни кувари савјетују да је пасуљ добро куван тек након што три пута проври.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Филм (Р)

    '' Филм (Р)

  • 15:30 ПарлаТВмент (Р)

    ‘ ПарлаТВмент (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Кето кухињица

    Здрави, брзи и занимљиви рецепти чекају на вас.

  • 17:00 Одметница (Р) (12+)

    Серија 'Одметница' је колумбијска акциона драма из 2016. године, чији сценарио и режију потписује група аутора. Заснована је на истинитој причи, о младима који силом прилика, а прије свега егзистенцијалних, постају дио опасних герилских скупина у Јужној Америци.