Мјешавина различитих укуса

Ово су главни трендови у исхрани за 2025. годину

  • 19.03.2025. 12:39

Трендови у исхрани који ће обиљежити 2025. годину су већином посластице које су здраве, припремају се брзо и представљају мјешавину различитих укуса и текстура.

Поред тога, постоји једно слано јело које је већ неко вријеме звијезда на друштвеним мрежама, а изгледа да остаје популарно и омиљено међу гурманима широм свијета. Од нара до шкампа, ово је храна за коју се тврди да ће обиљежити 2025. годину.

Комбиновање слатког и киселкастог укуса, гумене и хрскаве текстуре у једном јелу и уживање у мешавини плодова мора и поврћа – ово су карактеристике популарних трендова у исхрани који ће доминирати у 2025. години:

Маршмелоу у фритези на врућ ваздух са чоколадом

На ТикТоку се налази више од 670.000 видео снимака у којима се дијеле рецепти са хештегом #airfryer – фритеза на врућ ваздух, а један од најновијих трендова је посластица која се припрема у њој. За овај десерт је потребно само три састојка – чоколада, паковање маршмелоу (пјенастих) бомбона и кекс по избору.

Маршмелоу и неколико коцкица чоколаде се убаце у фритезу на врућ ваздух, а треба да се остави да се пече толико да се површина маршмелоу бомбона запече и добије браонкасту боју, а чоколада на врху се благо растопи. Након тога се кекс умочи у ову смјесу, тако да се захвати растопљен бомбон и чоколада.

Јагоде са „Дубаи чоколадом“

„Дубаи чоколада“ је постала свјетски позната посластица 2024. године, а сада се на друштвеним мрежама дијели све више начина како ову чоколаду комбиновати са другом храном.

Према рецепту, прво се прже резанци за кадаиф на путеру, који се потом помешају са кремом од пистација. Затим се смјеса, заједно са растопљеном чоколадом, прелије преко чашице пуне јагода. Може се користити било које воће по избору, али су јагоде најпопуларније међу љубитељима слатког на друштвеним мрежама.

Нар

Осим јагода, још једно воће је проглашено посластицом за коју се претпоставља да ће бити тренд за 2025. годину, а то је нар. С обзиром на мноштво користи за здравље које доноси, многи су одлучили да им нар буде главни састојак десерта. Богат је антиоксидансима, влакнима и витамином Ц, што доприноси здрављу срца, јачању имунитета и бољој пробави. Такође има антиинфламаторна својства и може побољшати здравље мозга и способност памћења.

Довољно је у чинију убацити нар, љешнике или друге орашасте плодове по избору, заједно са коцкицама чоколаде, тако да се добије освјежавајући слаткиш који се брзо припрема.

Кувани морски плодови

Иако је већина трендова везана за слаткише, један је мало другачији – у питању је кување разних морских плодова заједно, често са мјешавином састојака који нису морски, попут кукуруза, шаргарепа, лука или другог поврћа. Ово јело се све чешће појављује на друштвеним мрежама, а велики број људи дели снимке како ово јело наручују у ресторану или како га припремају код куће.

Морски плодови су били у тренду на друштвеним мрежама током 2024. године и наставили су да буду омиљени међу инфлуенсерима и љубитељима хране у 2025. години – толико да неки видео снимци о овој храни добијају до 29 милиона прегледа, преноси Би-Би-Си. Важно је напоменути да се сви морски плодови не кувају на исти начин, те је добро имати претходно искуство у припремању овакве хране и добро се информисати о начину кувања.

 (Борба/РТ Балкан)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.