Занимљиво

Дилема чак била и на суду: Да ли је парадајз воће или поврће?

  • Извор: Агенције
  • 04.03.2024. 04:00

Парадајз је једна од оних приступачних, обичних биљака код којих ствар није до краја јасна: да ли је парадајз воће или поврће?

Треба нам одговор једном засвагда.

Уколико и ви нисте начисто са тим да ли је парадајз воће или поврће, нашли смо објашњење. Можда ће вам парадајз бити јаснији, а можда и не.

Ботанички гледано, парадајз је бобица.


Током шетње нашао два медвједића стара два дана: Бјежао од мечке

Током шетње нашао два медвједића стара два дана: Бјежао од мечке

Има танку кору, сочну пулпу, много сјеменки унутра. Европљани парадајз сматрају воћем – ова ријеч значи и бобичасто воће.

Парадајз се дакле традиционално сврстава у поврће, али из перспективе ботаничара, парадајз је воће које је дефинисано као "јестиви дио сјеменашице који служи за репродукцију“.

Ипак, по својој намјени, парадајз је поврће: узгаја се као и већина осталог поврћа, користи се у кулинарству као поврће и, за разлику од бобичастог воћа, служи се за ручак, а не за десерт.

Стога је технички исправно парадајз сматрати бобицом, али захваљујући практичној примјени, назвати ово воће поврћем такође неће бити грешка, пише "Хелти фуд нир ми".

Дилема да ли је парадајз воће или поврће стигла на суд

У чланку часописа "Журнал од д Американ Диететик Асосијејшн" гдје се расправљало о овој дилеми у наставку дефиниције се наводи како она не укључује само парадајз, већ и краставце.


Ово је право име Шекија Турковића: Никад не бисте погодили

Ово је право име Шекија Турковића: Никад не бисте погодили

Вјеровали или не све је започело још у САД гдје је управо ова расправа стигла пред највиши амерички суд.

Наиме, један увозник жалио се суду тврдећи да је парадајз воће те да не треба платити царину, јер је у оно доба увезено воће било ослобођено намета. Случај се одужио, а суд је добро провјерио све ботаничке и лингвистичке посљедице одлуке и закључио: парадајз је поврће!

Одлука суда из 1887. године је гласила:

"Ботанички гледано, парадајз је воће, али у свакодневном говору и употреби код трговаца или купаца, парадајз је као и краставац, поврће које се узгаја у баштама и које се једе сирово или кувано, и попут кромпира, салате или шаргарепе, обично се сервира као посебно јело или дио неког јела, а не као воће, које се обично сервира за десерт".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: