Коначно смо дочекали сезону парадајза, краставца и љетњег поврћа. Било да волите да их једете свјеже или у салати, вјерујемо да највише волите када на пијаци или у неком од маркета купите прави сочан парадајз.
У маркетима избор често није велики. Међутим, на пијаци је ситуација потпуно другачија и зато је важно да знате како да изаберете добар парадајз.
Оне мало искусније домаћице знају како се то ради, а знање преносе и на нас, па тако неће бити грешке при бирању овог преукусног и освјежавајућег поврћа.
Прије свега, обавезно увијек бирајте онај парадајз који је на дну увучен или раван. Никако онај који је шиљат и који има „чашицу“. Ово не важи за посебне сорте као што је „волујско срце“. У таквим случајевима је то сасвим у реду.
Такође, бирајте плодове који нису исти. Штавише, пожељно је да имају неки фелер, бразду или нешто тог типа, јер то значи да је парадајз природан и да не долази из неког пластеника.
Парадајз који је добар за јело има наборе, мало је квргав, асиметричан и различитих димензија. Плодови никако не могу бити исти и изгледати као да су сишли са фабричке траке. Знак да је свјеже убран парадајз су листови који стоје уз петељку жућкасто – браонкасте боје.