Рецепт

Знате ли шта је пешт: Зимска храна да пуцате од енергије

  • Извор: Индекс
  • 29.12.2024. 17:22

У ово празнично вријеме гостимо се разним делицијама, а једне такве смо се присјетили након дуго времена.

Овај пут не ради се о посластицама - него домаћем намазу од сланине.

У неким крајевима овај је намаз познат и као запешт или једноставно пешт, а ради се о традиционалном специјалитету у Хрватској, Словенији и неким дијеловима Мађарске, гдје се користи као база за припрему јела или као самосталан намаз.

Милицу мајка оставила да умре у снијегу, живот је имао други план

Милицу мајка оставила да умре у снијегу, живот је имао други план

У Далмацији, Славонији и другим дијеловима Хрватске често је дио сеоске кухиње, док се у Мађарској сличан приправак зове сиркрем.

Намаз од сланине или "домаће сланине"

Пешт је мјешавина мљевене сланине (или свињске масти) са чешњаком, соли и понекад зачинима попут паприке. Може се користити као намаз на хљебу, често уз додатак лука.

Користи се и као основа за кување - за пирјање меса, варива или гулаша. Додаје се јелима и за арому и обогаћивање окуса.

Потиче из Далмације и Славоније гдје се користио као практичан начин за искориштавање свињске масти или сланине, а сличан се приправак припремао и у Мађарској. Име пешт потиче од ријечи повезане с дробљењем или гњечењем састојака.

Текстура намаза који су набавили у једној приватној месници у Међимурју, је тачно каква треба бити - налик пасти, али с осјетним комадићима мљевене сланине. Одлично је зачињен - сланији је, због чега је баш посебно укусан.

Сателитски снимак БиХ: Готово цијела под снијегом

Сателитски снимак БиХ: Готово цијела под снијегом

Већ након десетак минута након што смо га извадили из фрижидера, намаз је постао мекше текстуре па се и лакше мазао на хљеб.

Одлична "грицкалица" која је баш требала ове зиме, а посебно је практичан за оне који планирају и неке зимске радости попут скијања или санкања - прави начин за добијање енергије.

Пешт се лако припрема код куће, а ево што ће вам све бити потребно:

  • Сланина,
  • Бијели лук,
  • Со и бибер,
  • Мљевена црвена паприка (слатка или љута, по жељи).

Како се припрема

Нарежите сланину на мање комаде, а ако користите димљену, уклоните кожу и евентуално вишак соли. Сланину уситните у блендеру, мултипрактику или ручно кроз машину за мљевење меса.

Текстура би требала бити попут пасте. Додајте уситњени чешњак, те посолите и побиберите по укусу. По жељи додајте и паприку.

Нешић издоминирао у Слагалици: Мајсторска 'финта' - ВИДЕО

Нешић издоминирао у Слагалици: Мајсторска 'финта' - ВИДЕО

Смјесу пребаците у стакленку или посуду с поклопцем и чувајте у фрижидеру до 10 дана. Намаз намажите на тостирани хљеб или користите као зачин за варива, гулаше или јела с грахом, преноси "Индекс".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:40 Авионџије (12+)

    '''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:10 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:25 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)

  • 23:30 Серија: Насљедици (16+)

    ''Серија: Насљедици (16+)

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм