У ово празнично вријеме гостимо се разним делицијама, а једне такве смо се присјетили након дуго времена.
Овај пут не ради се о посластицама - него домаћем намазу од сланине.
У неким крајевима овај је намаз познат и као запешт или једноставно пешт, а ради се о традиционалном специјалитету у Хрватској, Словенији и неким дијеловима Мађарске, гдје се користи као база за припрему јела или као самосталан намаз.
У Далмацији, Славонији и другим дијеловима Хрватске често је дио сеоске кухиње, док се у Мађарској сличан приправак зове сиркрем.
Намаз од сланине или "домаће сланине"
Пешт је мјешавина мљевене сланине (или свињске масти) са чешњаком, соли и понекад зачинима попут паприке. Може се користити као намаз на хљебу, често уз додатак лука.
Користи се и као основа за кување - за пирјање меса, варива или гулаша. Додаје се јелима и за арому и обогаћивање окуса.
Потиче из Далмације и Славоније гдје се користио као практичан начин за искориштавање свињске масти или сланине, а сличан се приправак припремао и у Мађарској. Име пешт потиче од ријечи повезане с дробљењем или гњечењем састојака.
Текстура намаза који су набавили у једној приватној месници у Међимурју, је тачно каква треба бити - налик пасти, али с осјетним комадићима мљевене сланине. Одлично је зачињен - сланији је, због чега је баш посебно укусан.
Већ након десетак минута након што смо га извадили из фрижидера, намаз је постао мекше текстуре па се и лакше мазао на хљеб.
Одлична "грицкалица" која је баш требала ове зиме, а посебно је практичан за оне који планирају и неке зимске радости попут скијања или санкања - прави начин за добијање енергије.
Пешт се лако припрема код куће, а ево што ће вам све бити потребно:
- Сланина,
- Бијели лук,
- Со и бибер,
- Мљевена црвена паприка (слатка или љута, по жељи).
Како се припрема
Нарежите сланину на мање комаде, а ако користите димљену, уклоните кожу и евентуално вишак соли. Сланину уситните у блендеру, мултипрактику или ручно кроз машину за мљевење меса.
Текстура би требала бити попут пасте. Додајте уситњени чешњак, те посолите и побиберите по укусу. По жељи додајте и паприку.
Смјесу пребаците у стакленку или посуду с поклопцем и чувајте у фрижидеру до 10 дана. Намаз намажите на тостирани хљеб или користите као зачин за варива, гулаше или јела с грахом, преноси "Индекс".