Кафа је неоспорно један од омиљених напитака и неизоставни дио јутарњег, али и поподневног ритуала. Због основног састојка који кафа садржи, а то је кофеин, доктори сматрају да требамо бити опрезни с конзумацијом кафе.
Иако су неки увјерени да је најбоља црна кафа без ичега, у њу се додају разни додаци, од шећера, млијека, врхња за кафу, шлага и других зачина зависно од укуса. Вјероватно вам се некад догодило да сте посегнули за соли умјесто шећером кад сте кухали кафу, а нисте знали да то не би била нека велика грешка.
Наиме, Алтон Браун, аутор бројних кухарица и кулинарски стручњак, своједобно је у својој емисији открио како би се кафа с времена на вријеме требала посолити, умјесто уобичајених додатака. Његова препорука је да на једну шољицу воде помијешате двије кашчице кафе с пола кашчице соли.
Према истраживању проведеном на Универзитету за хемију у Пхиладелпхији, натриј из соли неутрализира горчину у кафи. Осим тога, може и побољшати арому и наутрализовати неугодну арому.
То не значи да је со замјена за шећер и не ставља се у истој количини као шећер. Најбоље је придржавати се горе наведених мјера које препоручује Алтон Браун.
Иначе, горчина у кафи може настати из неколико разлога. Прениска температура воде код кухања: ако се кафа куха на више од 96 степени, губи се горчина.
Тамна зрна кафе: што су зрна тамнија, кафа је горча.
Пржење зрна: кафа се често пржи на врло високим температурама, а степен пржености често можете провјерити на паковањима кафе.