Традиционално јело

Запршка за сарму по рецепту наших бака

  • Извор: Магазин новости
  • 25.11.2024. 21:39

Оно што сви волимо је сарма која је краљица српске кухиње. Свако је спрема на свој начин, а сада ћете видјети како се спрема права сарма, како само наше баке знају да је праве.

Ово су састојци за рецепт за прављење сељачке сарме:

- 300 мл куваног парадајза

- већа глава киселог купуса

- ловоров лист

- димљена сланина

- 6 чена белог лука

- 1 кг мљевеног мијешаног меса (говедина/свињетина) 

- 3 главице црног лука

- месо по жељи (врат, ребра)

- со и бибер

- домаћа маст

- сува паприка

- шоља пиринча

Припрема:

1. Пропржите лук и бијели лук, па додајте мљевено месо. Додајте зачине и со по укусу. Када се све лијепо пропржи, додајте опрани пиринач, па узмите купус и увијте сарму.

2. Уклоните коријен са сваког листа да бисте га лакше умотали. Када их умотате, ставите у дубоку тепсију гдје сте на дну намазали масноћу.

3. Ређати сланину и суво месо, додати ловоров лист по жељи. Сипајте парадајз, па долијте воде да се сарме натопи. Кувати око 2 сата, обавезно на лаганој ватри.

4. На крају на масти можете пропржити по кашику брашна и алеве паприке, а пред крај кувања, док се још крчка, прелијте сосом. Добићете одличан прелив за сарму.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 21:00 Ћирилица

    Ћирилица

  • 23:20 Мочвара (16+)

    "Мочвара" је напета прича о низу серијских убистава у Београду, пуна обрта и неочекиваних расплета. Инспектор Никола, којег тумачи Горан Богдан, покушаће са својим колегама да ријеши тежак случај пред каквим се београдска полиција досада није сусрела.

  • 00:20 Ноћни програм

    Ноћни програм