Зима је незамислива без сарме која је једно од најпопуларнијих јела и често се налази на трпезама током разних прослава, а шта ако је направите по рецепту монаха са Хиландара?
Рецепти из овог манастира су познати по свом јединственом укусу и често одушеве све који их пробају. Сви се слажу у томе да имају посебан шарм. Овај пут, откривамо вам како монаси са Светог Атоса спремају своју сарму. Припрема није превише компликована, али њен мирис је толико интензиван да остаје у сјећању.
Састојци:
2 празилука
2 главице црног лука
1 шаргарепа
100 гр пиринча
350-400 гр мљевених ораха
100 гр димљене рибе (лосос)
12-15 листова киселог купуса
Припрема:
У смјесу додати со, уље, суви зачин, црвена мљевена паприка, бибер, бијели лук у гранулама, першун, чили зачин па промијешати.
Припрема је једноставна. На уљу пропржите празилук, црни лук и шаргарепу. У поврће додајте опрани пиринач, а затим додајте мљевене орахе. Након тога додаје димљену рибу. Додајте и зачине и промешајте. Умотајте сарму, слажите у шерпу па ставите у рерну.
Кувати у рерни на 200 степени око сат времена.