Рецепт

Васкршњи хљеб за овај специјалан дан: Укус је јединствен и појешће се за трен

  • Извор: Она
  • 20.04.2025. 09:00

У ваздуху се осећа мирис празника, а домаћице широм земље већ планирају шта ће се наћи на свечаној васкршњој трпези. Док се јаја фарбају и колачи пеку, један рецепт се издваја по свом симболичном значају и неодољивом укусу — традиционални васкршњи хљеб познат као цуреки. Мекан, мирисан и благо сладак, овај хљеб носи дух празника у сваком залогају. Ако тражите рецепт који ће очарати и укућане и госте, овај цуреки је право благо које ће унијети топлину у ваш дом.

Састојци:

За хљеб:

1 кесица сувог квасца

1 шоља топлог млијека

3 већа јајета

150 г шећера + 1 кашичица

110 г путера

1 кашичица екстракта од ваниле

1 кг брашна

За глазуру:

1 јаје

2 кашичице млијека

мало сусама или листића бадема

Припрема:

У чинију сипајте квасац, па прелијте топлим млијеком и кашичицом шећера. Промијешајте, покријте крпом или провидном фолијом и оставите са стране око 10 минута.

Док се квасац активира, у другој чинији помијешајте јаја и шећер и мутите миксером. Потом додајте путер који је одстојао на собној температури, со, екстракт ваниле и активирани квасац и мијешајте док се све лијепо не сједини.

Постепено додајте брашно и рукама замијесите тијесто. Додајте све док тијесто не постане глатко и док не почне да се одваја од зидове чиније. Тијесто почните да мијесите на радној површини и формирајте јуфку. Посуду премажите уљем и вратите тесто у чинију и премажите уљем цијелу јуфку. Поново тијесто покријте и оставите на топлом да се подигне најмање сат до сат и по, све док се и не удвостручи.

Плех у коме ћете пећи цуреки подмажите. Тијесто извадите на радну површину и можете га украсити по вољи. Можете да подијелите у мање јуфке и тако поређате по плеху, можете направити плетеницу или неки други облик. Који год облик да направите, њежно га пребаците у плех. Поново покријте и оставите у плеху још око пола сата.

Помијешајте јаја и млијеко и премажите преко тијеста па поспите и сусам или листиће бадема. Пеците на 180 степени најмање 45 минута, ако не и до сат времена. Када буде готов, извадите га и оставите до 10 минута да се охлади.

Ако не поједете све, можете га држати у кесама и замрзнутог и до три мјесеца.

Пријатно! Срећан Васкрс!

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:00 Серија: Ко те шиша (12+)

    ''Иако у сталној борби за превласт, два салона прате игру преживљавања, но када Божица одлучи да се потпуно модернизује и почне да шиша и господу, креће битка до истребљења у којој нико неће бирати средства.

  • 20:30 Одметница (12+)

    Серија 'Одметница' је колумбијска акциона драма из 2016. године, чији сценарио и режију потписује група аутора. Заснована је на истинитој причи, о младима који силом прилика, а прије свега егзистенцијалних, постају дио опасних герилских скупина у Јужној Америци.

  • 21:30 Серија: Подморница Вирџил (12+)

    ' ‘Серија: Подморница Вирџил (12+)

  • 22:30 Филм: Силом Отац (12+) (Р)

    '' Филм: Силом Отац (12+) (р)