Да ли сте знали?

У чему је разлика између бијелог, жутог и црвеног кромпира и који се како припрема

  • Извор: Мондо.рс
  • 25.04.2024. 18:34

Кромпир је основна и многима омиљена намирница која се узгаја у више од 120 земаља. 

Дневно га конзумира више од милијарду људи, а у свијету постоји око 2.000 сорти кромпира.

У трговинама и на тржницама често налазимо кромпир у три различите боје – црвеној, бијелој и жутој.


Да ли се назире крај сукоба у Украјини: За викенд важан догађај?

Да ли се назире крај сукоба у Украјини: За викенд важан догађај?

Знате ли по чему се разликују? Боја кромпира одређена је сортом.

Бијели кромпир

Садржи више шкроба од осталих сорти.

Захваљујући садржају шкроба, такав је кромпир идеалан за кување и израду пиреа.

Жути кромпир

Ове сорте кромпира су богате каротином.

Такво поврће добро задржава свој облик током кувања.


Возаче у БиХ одушевио призор дивљих коња: Када јутро овако почне

Возаче у БиХ одушевио призор дивљих коња: Када јутро овако почне

Зато је жути кромпир одличан избор за салате и печење.

Црвени кромпир

Садржи много антиоксиданса антоцијанина и најмање шкроба од свих наведених врста.

Изврстан је за пржење и припрему помфрита.

Постоје и друге сорте кромпира необичних боја.

На примјер, љубичасти кромпир богат је фенолним киселинама и антоцијанима, а специфичан је и по необичном окусу, преноси "Мондо".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: