Da li ste znali?

U čemu je razlika između bijelog, žutog i crvenog krompira i koji se kako priprema

  • Izvor: Mondo.rs
  • 25.04.2024. 18:34

Krompir je osnovna i mnogima omiljena namirnica koja se uzgaja u više od 120 zemalja. 

Dnevno ga konzumira više od milijardu ljudi, a u svijetu postoji oko 2.000 sorti krompira.

U trgovinama i na tržnicama često nalazimo krompir u tri različite boje – crvenoj, bijeloj i žutoj.


Da li se nazire kraj sukoba u Ukrajini: Za vikend važan događaj?

Da li se nazire kraj sukoba u Ukrajini: Za vikend važan događaj?

Znate li po čemu se razlikuju? Boja krompira određena je sortom.

Bijeli krompir

Sadrži više škroba od ostalih sorti.

Zahvaljujući sadržaju škroba, takav je krompir idealan za kuvanje i izradu pirea.

Žuti krompir

Ove sorte krompira su bogate karotinom.

Takvo povrće dobro zadržava svoj oblik tokom kuvanja.


Vozače u BiH oduševio prizor divljih konja: Kada jutro ovako počne

Vozače u BiH oduševio prizor divljih konja: Kada jutro ovako počne

Zato je žuti krompir odličan izbor za salate i pečenje.

Crveni krompir

Sadrži mnogo antioksidansa antocijanina i najmanje škroba od svih navedenih vrsta.

Izvrstan je za prženje i pripremu pomfrita.

Postoje i druge sorte krompira neobičnih boja.

Na primjer, ljubičasti krompir bogat je fenolnim kiselinama i antocijanima, a specifičan je i po neobičnom okusu, prenosi "Mondo".

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: