Krompir je osnovna i mnogima omiljena namirnica koja se uzgaja u više od 120 zemalja.
Dnevno ga konzumira više od milijardu ljudi, a u svijetu postoji oko 2.000 sorti krompira.
U trgovinama i na tržnicama često nalazimo krompir u tri različite boje – crvenoj, bijeloj i žutoj.
Znate li po čemu se razlikuju? Boja krompira određena je sortom.
Bijeli krompir
Sadrži više škroba od ostalih sorti.
Zahvaljujući sadržaju škroba, takav je krompir idealan za kuvanje i izradu pirea.
Žuti krompir
Ove sorte krompira su bogate karotinom.
Takvo povrće dobro zadržava svoj oblik tokom kuvanja.
Zato je žuti krompir odličan izbor za salate i pečenje.
Crveni krompir
Sadrži mnogo antioksidansa antocijanina i najmanje škroba od svih navedenih vrsta.
Izvrstan je za prženje i pripremu pomfrita.
Postoje i druge sorte krompira neobičnih boja.
Na primjer, ljubičasti krompir bogat je fenolnim kiselinama i antocijanima, a specifičan je i po neobičnom okusu, prenosi "Mondo".