Почео је Божићни пост, а ми вам доносимо приједлоге које ће обогатити ваше посне трпезе. Уједно су и одлична рјешења за посне славске трпезе.
Ови приједлози за посни ручак биће вам инспирација када не знате шта бисте могли да једете или спремите укућанима.
1. Пастрмка у сосу са бијелим вином и лимуном
Састојци:
1,5 кг филета од пастрмке
2 кашике маслиновог уља
1 кашика мјешавине биљних зачина
со по укусу
4 чена бијелог лука
3 кашике исцијеђеног лимуновог сока
2 кашике бијелог вина
2 кашике маргарина
2 кашике сјецканог першуна
Рецепт:
Филете пастрмке зачините мјешавином биљних зачина и сољу. Утрљајте зачине у пастрмку, па загријте маслиново уље у већој тави и пржите. Сваку страну рибе пржите по три до пет минута са обје стране на средњој ватри. По потреби, додајте још мало уља. Када испржите пастрмку, пажљиво је ставите у тањир са стране, одвајајући кожицу. Вишак кожице који се залијепио за таву пажљиво уклоните. У исту таву додајте исјецкан бијели лук, лимунов сок и бијело вино. Динстајте на средње нижој ватри док бијели лук не омекша. Склоните таву са ватре, па додајте једну кашику сјецканог першуна, маргарин, па мијешајте док не добијете уједначену структуру. Убаците филете од пастрмке, прелијте сосом из таве и додајте још једну кашику сјецканог першуна.
2. Батат са црвеним сочивом
Састојци:
4 батата
1 шоља црвеног сочива
1 кашика уља
1 кашичица кима
1 мања главица црног лука
3 чена бијелог лука
1 конзерва исјецканог парадајза
1 кашичица мљевеног ђумбира
1/4 кашичице цимета
1/2 кашичице слатке зачинске паприке
1 кашичица туцане паприке
1/2 кашичице соли
4 шоље беби шпината
Још:
уље по жељи (за батат)
со по жељи
Рецепт:
Преполовите батат, а потом утрљајте уље и со. Пеците батат са љуском 25-30 минута на 230 степени. Црвено сочиво оперите, па кувајте око седам минута на средње нижој температури (или према упутству на амбалажи). Добро га оциједите. Исјецкајте црни и бијели лук, а на средњој ватри загријте кашику уља у већем тигању. Додајте ким, па мијешајте и пржите око минут-два док не крене да пуца. Додајте црни лук и динстајте док не омекша, па додајте бијели лук и парадајз, па динстајте око минут-два, док бијели лук не замирише. Смањите ватру, па додајте црвено сочиво, ђумбир, цимет, слатку зачинску паприку, туцану паприку и со.
На крају додајте шпинат и промијешајте. Кувајте док шпинат не увене, а по потреби додајте 1/4 шоље воде како се не би залијепио. У печеном кромпиру, у љусци, испасирајте мало унутрашњост, па додајте по једну кашику смјесе са сочивом.
3. Рибљи ражњићи са паприком
Састојци:
3 филета рибе по избору
1 црвени лук
1 шоља паприка разних боја
1 кашичица сојиног соса
1/2 кашичице бијелог лука у праху
1 кашичица туцане паприке
1 кашичица уља
со по укусу
бибер по укусу
Рецепт:
Филете рибе исијеците на дебље коцке, па је зачините бијелим луком, сољу, бибером, туцаном паприком и сојиним сосем. Састојке добро сједините. На четири штапића за ражњиће поређајте наизмјенично исјецкане паприке и рибу. На тави за гриловање загријте уље, па грилујте рибље ражњиће по три минута са сваке стране, пише Ствар укуса.