Kasna večera

Tri namirnice koje se mogu konzumirati prije spavanja

  • Izvor: Magazin novosti
  • 27.03.2023. 22:41

Kada legnete u krevet, vaše tijelo se ne gasi potpuno sa vama, već nastavlja da funkcioniše. A zadatak večere je da svim procesima koji se odvijaju u vama obezbijedi resurse.

Ni gastrointestinalni trakt ne "spava“ noću, tako da u večernjem obroku nema ništa opasno za organizam. Naprotiv, odlazak u krevet gladan je veoma štetan. To će najvjerovatnije dovesti do raznih tegoba - od nesanice, jutarnjih glavobolja i lošeg raspoloženja do ozbiljnih gastrointestinalnih bolesti i metaboličkih poremećaja.

Takođe, ne zaboravite da je potrošnja energije za varenje proteinske hrane veća nego za hranu sa ugljenim hidratima, a minimalna je pri varenju masti. Dakle, ako želite da smršate u snu, izaberite hranu sa malo masti i ugljenih hidrata za večernji obrok, koji može blokirati radni hormon zbog svog visokog energetskog intenziteta, idealno - proteina, štaviše, u racionalnoj dozi.

3 namirnice za kasnu večeru

Sirovo, dinjstano ili kuvano povrće

Najbolja večera je, možda, povrće, sirovo i kuvano - ovo je već najvažniji sastojak u jelovniku zdravog čovjeka, a uglavnom je idealno za kasni obrok. Zelena lisnata salata, paprikaš od povrća, povrće na žaru, kuvano, dinstano i pečeno, pa čak i supa od povrća i kavijar od tikvica - opcije za zdravu večernju užinu, od kojih ne samo da se nećete ugojiti, već čak i početi da gubite na težini.

Povrće je niskokalorično, bogato korisnim vlaknima i vitaminima, normalizuje crijevnu floru, blagotvorno utiče na funkcionisanje gastrointestinalnog trakta, pomaže u sagorijevanju masti i jača imuni sistem, uklanja toksine.

Mliječni proizvodi bez aditiva

Nezaslađeni fermentisani mliječni proizvodi poput kefira, grčkog jogurta, fermentisanog pečenog mlijeka ili kiselog mlijeka bez ikakvih aditiva takođe su odličan izbor za večernji obrok. U 100 grama takve grickalice ima samo 50-70 kcal.

Odličan je izvor proteina koji lako utažuje glad, bez izazivanja težine u stomaku, i najkorisnijeg kalcijuma neophodnog za zdravlje kostiju. Štaviše, fermentisani mliječni proizvodi imaju blagotvorno dejstvo na mikrofloru gastrointestinalnog trakta, doprinose ubrzanoj preradi ostatka hrane, smanjuju kiselost i imaju umirujuća svojstva, što je veoma korisno prije spavanja.

Nemasno meso

Nemasno meso živine bez kože, kuvano, dinstano ili pečeno je još jedna opcija za zdravu proteinsku užinu koja vam omogućava da se brzo zasitite uveče. U 100 grama pilećih prsa ili ćuretine ima samo 90-110 kcal. Idealan dodatak mesu peradi za večeru biće prilog istog svježeg ili dinstanog povrća.