Три леће колач је још бољи други дан, када се сви укуси повежу. Послужује се хладан и реже се на коцке – сваки комад је савршено натопљен и кремаст!
Ако сте љубитељ сочних колача који се топе у устима, Три леће колач права је посластица за вас.
Овај кремасти десерт потиче из Латинске Америке, а име дугује троструком млијечном сирупу који му даје препознатљиву, неодољиву сочност. Спужвасти бисквит упија три врсте млијека – кондензовано, пуномасно и слатко врхње – стварајући лагану, али богату текстуру која осваја на први залогај.
Савршен је за прославе, али и за оне дане кад једноставно желите нешто посебно. А добра вијест? Једноставан је за припрему – и још бољи кад се направи дан раније!
Састојци:
5 јаја
150 г шећера
1 кашичица ванилије
120 г глатког брашна
1 кашичица прашка за пециво
Прстохват соли
За прелив:
1 литра маснијег млијека
1, 5 шољица слатког врхња
1 шољица (око 200 мл) кондензованог млијека
За карамел:
шољица шећера
1 шољица врхња за шлаг
1/3 шољице маслаца
1 кашика екстракта ванилије
Припрема:
Загријте рерну на 180 степени. Одвојите жуманца од бјеланаца. Истуците бјеланца са прстохватом соли док не постану чврсти. У другој здјели измиксајте жуманца са шећером и ванилијом док не постану свијетли и пјенасти. Њежно умијешајте бјеланца у жуманца.
Просијте брашно с прашком за пециво па га лагано умијешајте у смјесу. Излијте у намашћен и побрашњен калуп (нпр. 20×30 цм) и пеците око 25–30 минута, док бисквит не добије златну боју.
У здјели помијешајте кондензовано млијеко, млијеко и слатко врхње. Када је бисквит готов, оставите га да се охлади 10-ак минута, затим га избодите виљушком по цијелој површини, пише Боснаинфо.
Полако прелијте млијечну мјешавину преко бисквита. Нека добро упије!