Savjeti

Tri genijalna trika da vam meso uvijek bude mekano i sočno

  • Извор: Телеграф
  • 25.10.2021. 17:02

Koliko puta vam se dogodilo da kupite meso, koje je, kako se to kaže u žargonu "žilavo" i da ni poslije termičke obrade, ma kako dugo da ste ga pekli ili kuvali niste uspjeli da ga "omekšate"?

Postoje tri vrlo jednostavna trika kako da meso koje spremate uvijek bude sočno i mekano poslije kuvanja i pečenja.

1. Soda bikarbona

Korisna svojstva sode bikarbone nadaleko su čuvena u kulinarstvu, ali ako do sada niste znali, ona odlično pomaže i u omekšavanju mesa.

Sve što je potrebno da uradite jeste da natrljate površinu mesa sodom koja će podići pH vrijednost i spriječiti da se proteini stvrdnu tokom termičke obrade.

2. Morska so

Ovaj način omekšavanja mesa poznat je vijekovima. Meso natrljajte krupnom, morskom solju sat vremena prije nego što ćete ga staviti da se peče i ostavite ga na sobnoj temperaturi.

So će zadržati vodu u mesu i neće dozvoliti da se isuši tokom kuvanja.

Višak soli uklonite prije nego što meso stavite u pećnicu ili u tiganj.

3. Marinada sa kiselinom

Napravite marinadu od maslinovog ulja i sirćeta ili limuna i u njoj marinirajte mesno najduže 30 minuta prije pečenja ili kuvanja. 

Kiselina će "napasti" veze između niti proteina i učiniti meso mekanim. Molekuli vode će ostati sačuvani i meso će biti mekano i sočno.

Mariniranje mesa na ovaj način ne bi nikako trebalo da traje duže od pola sata, jer ćete dobiti kontraefekat, piše "Telegraf.rs".

Тагови:
  • 14:00 Кето Кухињица

    ''Кето Кухињица

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?