Istraživanja

Treba li ispirati meso prije kuvanja?

  • Извор: Независне
  • 12.07.2021. 22:26

Mnogi ljudi se drže nekog nepisanog pravila pa prije kuvanja meso uvijek isperu pod mlazom vode, ali postavlja se pitanje je li to uopšte potreban korak?

Meso može sadržavati razne bakterije i viruse, a to je jedan od glavnih razloga zašto ga ljudi ispiru. U nekim zemljama čak koriste i kiseline poput limuna ili sirće.

Razna istraživanja i laboratorijske provjere pokazali su da pranje sirovog mesa običnom vodom iz slavine nije učinkovito u uklanjanju bakterija i zapravo može nanijeti više štete nego koristi jer se šire patogeni virusi na radnu površinu pa tako i na druge namirnice.

Ali  ispiranje kiselinom poput limuna i bijelog octa može smanjiti broj bakterija pa bi bilo dobro da počnete s ovom praksom, ako već niste, savjetuje Healthline.

Ipak, uz samo ispiranje važno je još nekoliko stvari - dobro očistite radne površine, nemojte ostavljati druge namirnice u blizini sudopera gdje ćete ispirati meso i obavezno ga pecite na visokoj temperaturi do kraja.

Тагови:
  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 10:40 Документарни програм (Р)

    ' Документарни програм (Р)

  • 11:30 Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству.

  • 11:55 Вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:10 Гола наука, документарни програм (Р)

    '' Гола наука, документарни програм (Р)