За бијели лук кажу да је изузетно здрав и да би требало у готово свако јело да га убацимо. Осим што ће допринијети промјени укуса, набоље, тако ћемо учинити и нешто за наше здравље јер садржи разне здравствене бенефите.
Међутим, да ли сте знали колико је и љуска бијелог лука здрава? Када будете сазнали, нећете је више бацати.
Оштар мирис и укус бијелог лука је оно што га чини специфичним, а исто тако и његове љуске.
Када ољуштите бијели лук, немојте бацати његове љуске, већ пронађите начин како да их искористите на најбољи могући начин. Оне имају много укуса али и хранљиве материје и једињења која побољшавају здравље, пише "Фине дининг ловерс".
Направите залихе љуски бијелог лука
Иако су непривлачног изгледа, а и мириса, зато су савршене за прављење залиха, прије свега у комбинацији са зачинима. Када их спојите, можете направити идеалну арому за супе, сосове или било које друге преливе. Љуске бијелог лука заједно са зачинима ставите у газу и потопите у шерпу са јелом, као када кувате чај. Послије неког времена, извадите газу и схватићете о чему причамо.
Љуске бијелог лука у хљебу
Да, ово је заиста добра идеја. Љуске бијелог лука можете да самељете или да их уситните аваном и потом их додате у тијесто за хљеб. То ће овој врсти тијеста дати специфичну арому заједно са свим додатним хранљивим састојцима, посебно ако планирате да га "прелијете" комбинацијом ситно сјецканог бијелог лука и маслиновог уља.
Биљке могу цвјетати уз љуске бијелог лука
Не, не морате да их употребите само у кухињи, већ све те хранљиве материје које љуске бијелог лука имају, можете да употријебите за биљке. Направите компост - можете их уситнити или само мало дубље "гурнути" у земљу, па ће приликом залијевања пустити своје сокове и тако побољшати изглед и здравље биљке.